Hus i Venus gården
Østerrike

Hvordan bygger du et nytt hjem i et område hvor det allerede er et historisk gårdshus og en frukthage? Ved å bygge det nye huset på toppen av det gamle. Resultatet er et lyst og ukonvensjonellt Aktivhus

Bærekraft handler om å finne nye løsninger. Men noen ganger er det også å bevare gamle. Dette var tilfelle i 2012 i den lille landsbyen Willendorf i Østerrike

Her ville en ung fruktbonde skape et moderne loft's lignende oppholdsrom i sin mors gamle våningshus. Eieren fikk tillatelse til å renovere huset i henhold til aktivhus standarder; ved å bygge på den viltvoksende frukthagen -Venushagen

Willendorf er kjent for sin statue Venus fra  Willendorf,  det mest betydningsfulle arkeologisk funnet på østerrisk's jord. Willendorf  er også kjent for fruktproduksjon - spesielt Wachau aprikoser.

Med andre ord, innbyggerne bryr seg om sin historie og sitt landskap. Den unge bonden var ikke noe unntak. Han ønsket å beholde morens hjem og frukthage, som var en del av byggeplassen.

Å forvandle et gammelt gårdshus til en romslig moderne flerbrukseiendom, og samtidig bevare en aprikos frukthage med en fantastisk utsikt, måtte prosjektgruppen tenke utenfor boksen. Den nye strukturen ville ideellt sett redusere CO2 utstlippene, og sette en mal for bærekraftig gjenbruk av eksisterende landlige bosteder.

Designer Volker Dienst og arkitekt Christoph Feldbacher kom opp med en løsning; utvide den øverste etasjen på den smale historiske bygningen, med "et hus oppå hus"  Det var viktig å ha fokus på å maksimere mengden dagslys og å bevare utsikten til frukthagen.

Til tross for nabolagets bygningstetthet, gir huset i Venus gården rikelig med dagslys, privatliv og en sterk nærhet til naturen.  En horisontal rekke med vinduer på østsiden, og strategisk plasserte takvinduer på vestsiden bringes dagslys langt inn i rommet.

Alle områder i toppetasjen er jevnt opplyst hele året, selv på overskyete dager, via gavlvegg i glass på nordsiden, som også gir en uforstyrret utsikt over aprikos-frukthagen og Donau-dalen.


The Active House Radar shows the performance of the building based on calculated data.

Produkter brukt i dette prosjektet

/**/