{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Design: Ketill Skogholt, Foto: Anniken Zahl Furunes
Koselig high-tech

I Stjørdal Active House boligkompleks utenfor Trondheim, står seks rekkehus i to rekker med terrassehus, omgitt av naturen. Tre – trematerialet brukt i disse husene (og et tradisjonsrikt byggemateriale i norske hus i århundrer) ble hogget lokalt.

Hvert rekkehus har et gulvareal på 138 kvadratmeter fordelt på to etasjer over en smal og dyp tomt. Dybden tillater en grunnplan med godt anvendt plass og energisparing. Takvinduene gir masse lys og et sunt inneklima.

Huset er utstyrt med VELUX INTEGRA® elektriske takvinduer og inneklimastyringssystem, og et hybrid ventilasjonssystem, som kan justere seg selv til værforholdene, slik at høyeste komfortnivå alltid er garantert hva gjelder dagslys, luftkvalitet og temperatur.

Fylt med lys fra topp til bunn

Med tre soverom, et praktisk vaskerom og romslig terrasse, har hver enhet en rekke med funksjoner til familier i forskjellig størrelse og ulik livsstil. Husets fokus er det store kjøkkenet og spiserommet i øverste etasje. Her gir takvinduer dagslys ovenfra og fasadevinduer åpner for storslått utsikt mot Trondheimsfjorden. Beboerne kan også nyte sollys ovenfra i stuen i første etasje. Takket være en soltunnel i taket, kan naturlig dagslys finne veien ned i rommet, slik at det blir mindre behov for elektrisk belysning.

Designverktøyet VELUX Daylight Visualizer 2 ble brukt under designprosessen for å måle og sørge for optimale lysforhold på dagtid. Det ble forberedt en gjengivelse av lysforholdene for å kunne måle dagslysfaktoren – en anerkjent ytelsesindikator for å evaluere mengden med dagslys i værelset.

case study

Design: Ketill Skogholt, Photos: Anniken Zahl Furunes

Torstein Nordby, eiendomsmegler i Stjørdal

Takket være et tett samarbeid med VELUX ble et designverktøy for lysforhold tatt i bruk under første fasen av konseptdesign, slik at etasjeplanene kunne justeres for å slippe inn lys fra de høyt posisjonerte takvinduene ned til første etasje, gjennom en åpen trappeavsats

Design: Ketill Skogholt, Foto: Anniken Zahl Furunes
Mye komfort med lite energi

Active House fokuserer på at den mest bærekraftige energikilden er den energien vi ikke bruker. Derfor var hovedfokuset under designfasen til Healthy Home Townhouses på å redusere energibehovet ved å velge riktig form og orientering til huset og bruke dagslyset aktivt til å redusere behovet for strømforbruk.

Healthy Home Townhouses bruker flere varmekilder. Etasjene er utstyrt med ekstra isolasjon, og baderomsgulvet har elektriske varmekabler. Husholdningsvannet varmes opp av solceller på taket, mens rommene varmes primært av elektriske radiatorer og en velprøvd teknologi: vedovner. Dette gir behagelig og effektiv varme på kalde dager, og ved som er bærekraftig sanket, er også karbonnøytralt.

Årlig energiforbruk er beregnet til rundt 51 kWh/m² per år. Til sammenligning vil et vanlig terrassehus i Norge bruke gjennomsnittlig 140 kWh/m² per år.

"Å bo i et energieffektivt hus behøver ikke å være en komplisert eller kostbar utfordring. Du må heller ikke ofre flott arkitektur eller god luftkvalitet innendørs"
Torstein Nordby, eiendomsmegler i Stjørdal

Graf

Design: Ketill Skogholt, Foto: Anniken Zahl Furunes
Hjemmeautomatisering

Healthy Home Townhouses har et hybrid ventilasjonssystem som gir god inneluft året rundt. Det kommer frisk luft inn med naturlig ventilasjon gjennom VELUX INTEGRA® elektriske takvinduer. Takvinduene kan programmeres til å utføre automatisk, naturlig ventilering om ønsket, og kan styres med en trådløs veggbryter. Det naturlige ventilasjonssystemet kombineres med et balansert, mekanisk ventilasjonssystem med varmegjenvinning, som sparer både penger og energi.

Dette prinsippet gir effektiv og økonomisk energiytelse til nybygde hus og fungerer bra med VELUX INTEGRA® elektriske takvinduer.

Produkter brukt i dette prosjektet
VELUX INTEGRA® midthengslet
Les mer
VELUX lystunnel
Les mer
Opplev rommet ditt med takvinduer