Aktivhus Centennial Park

I boligen Aktivhus Centennial Park handler det om å få et lett vedlikeholdsfritt og miljøvennlig hjem, som bedrer livskvaliteten for huseiere som fører et aktiv liv.

Det første aktiv sertifiserte hus i verden

Huset ligger i  West End i Toronto, Ontario,  og er designet for å forbedre menneskers komfort og velvære. Den rene modernistiske arkitektoniske estetikk leveres med energisparende og miljøbevisste funksjoner som LED lys inne og ute, vannsparende enheter og overflater som er enkle og vedlikeholde. Det som til slutt gjør hjemmet så attraktivt er en tilnærming til design som maksimerer mulighetene for naturlig dagslys og ventilasjon. Prosjektet er et resultat av høy fokus på å bygge et rimelig energieffektivt produkt, gjennom den samlede kompetansen fra et team av danske og kanadiske bygningseksperter, det prisbelønte arkitektfirmet fra Toront superkûl og Great Gulf, byggmester som er med på utvikling av aktivhus konseptet i Canada. 

Erfaringer fra å bo i Aktivhuset:

For bedre forståelse av hva det vil si å bo i huset i Centennial Park, flyttet  Russell Ibbotson inn i huset sammen med sin kone Bethany og deres tre barn i seks måneder.  Han er teknisk sjef for byggfag VELUX Canada.  Russell Ibbotson forklarer; " folk vet hvordan de skal bygge et hus som dette, men etter å ha bodd i det og vært i stand til å oppleve det, vil vi ha en mye bedre forståelse av hvordan det fungerer og kan appellerer til et bredere publikum" Ibbotson vil sammen med sin familie dokumentere de mange energieffektive funksjoner i hjemmet - og hvordan inneklima påvirker oss fysisk og mentalt. Hans erfaringer vil bli blogget, ha korte videoer, vises på sosiale mediaer og på nettstedet  activehouse.ca.  

Ved hjelp av en tredjeparts forskningsgruppe bestående av spesialister dedikert til dagslys, energi og inneklima, vil Russells beskrivelser omfatte en rekke vitenskapelige eksperimenter, som vil danne grunnlaget for en kvantitativ ananlyse for overvåking og kartlegging av prosessen, og forbedre designprosessen for å lage sunne boliger.
VELUX prosjekt aktivhus Centennial Park, Canada

Folk vet hvordan de skal bygge et hus som dette, men etter å ha bodd i det ,og opplevd det, vil en ha en enda bedre forståelse for hvordan det fungerer, og det vil appellere til et bredere publikum.


Åpen løsning

Besøkende legger umiddelbart merke til det C formede inngangspartiet med mye lys og dobbel takhøyde, som danner et arkitektonisk "anker" for hele hjemmet. Når vinduene er åpne, skaper hjemmets design en luftgjennomstrømming med naturlig ventilasjon. Dette minimerer behovet for klimaanlegg. I første etasje har stue, spisetue og kjøkken en åpen planløsning, uten noen barrierer for å gi mest mulig dagslys. Dobbel takhøyde gir en vertikal sammenkobling, som f eks med stuen i andre etasje. Strategien med å opprettholde sterke visuelle forbindelser mellom rommene, gir også økt mulighet for utsikt fra nesten alle rom, uten å få følelsen av innsyn. 

Få lys inn, slå av lysene!

Det er strategisk bruk av naturlig dagslys, hvilket karakteriserer Great Gulf aktivhus hvor det er lite eller ikke noe behov for kunstig belysning i løpet av dagen. Det danske designteamet hadde omfattende datavisualiseringer for å sikre nok innslipp av naturlig dagslys alle steder i huset.

Naturlig ventilasjon er en bris

Centennial Park huset er også en utvikler av hjemmeautomasjon med vekt på enkel bruk, problemfrie og pålitelige systemer som kan overvåke og benyttes i hjemmet. For å redusere den energien som air-condition krever, har  huset funksjoner som øker luftkvaliteten og minsker vifteenergi. Store programmerbare vinduer og takvinduer sørger for en naturlig luftstrøm for å holde huset kjølig i sommermånedene, og samtidig sikre effektiv ventilasjon gjennom hele året. VELUX takvinduene er utstyrt med en kontrollpad med berøringskjerm, og vinduene kan enkelt  åpnes og lukkes etter behov. I tillegg til å opprettholde sine automatiske og fjernkontrollerte funksjoner for naturlig ventilasjon, har vinduene også insektsnett samt integrert regnsensor, som lukker vinduene automatisk ved regn. 

Aktivhus – Laget for å leve

De nyeste modellene av elektriske biler appellerer til oss pga sin design og teknologi. Slik er det også innovasjon og design strategier som understøtter Great Gulf Centennial Park husets arbeid i sin helhet. Det utløser en følelsesmessig forståelse, og ikke bare vitenskapelig nysgjerrighet for en sunn og bærekraftig standard.  I likhet med siste generasjon av elektriske biler der forbruker ønsker pålitelighet, ytelse og stil i en komplett pakke: Et problemfritt produkt som tar hensyn til miljøet samtidig som det forbedrer livskvaliteten.

VELUX prosjekt aktivhus Centennial Park, Canada
VELUX prosjekt aktivhus Centennial Park, Canada

Partnere:

Byggfirma: Geat Gulf

Design

superkül Inc. (architect), Building Knowledge Canada Inc., Brockport Home Systems Ltd., Danish Technical Institute, VELUX A/S Building Industry

Produkter:

ROXUL, Home Technology, Rogers, Lennox, Huber Engineered Wood

Produkter brukt i dette prosjektet