Osram Huset
København

Opprinnelig bygget som et lager for lyspære produsent Osram. Huset er et eksempel på hvordan dagslys kan forvandle en mørk industribygning til et hovedsenter for kulturelle aktiviteter.

Eldre bygninger kan gi utmerket plass for dagens behov  og ideer. Osram huset i Danmark viser hvordan. 

Osram huset ble bygget  1953 som et kontor og lager. Med upusset mur utvendig og store rom inne. Bygningen er et typisk eksempel på industriell bygningsarkitektur. København kommune kjøpte huset i 1980- det skulle bli et landemerke.  Det ligger i Nørrebro, som er en av byens mest mangfoldige bydel, og har nå blitt et kultur- og samfunnshus. 

I 2009 gjennomgikk Osram huset en større renovering med hensikt til å bedre inneklima, arkitektur, dagslysforhold og energieffektivitet. VELUX gruppen   hjalp København til å endre bygningens struktur med minimale ressurskrav og nye verktøy.

"En av visjonene bak Osram huset var å gi plass for aktiviteter til innbyggere som vanligvis ikke oppsøker kultursteder, enten fordi de ikke var vant til det, eller rett og slett fordi de ikke har råd til det" sier Ole Henriksen, ingeniør på København Property, eierne av Osram hus. 

Henriksen var prosjektleder for renoveringen. Han legger til: "Vi ønsket Osram huset for å gi besøkende en følelse av åpenhet og tilgjengelighet. Alle skal føle seg velkomne." 

Skal vi dømme ut fra antall brukere og omfanget av aktiviter, har  vi i stor grad oppnådd vårt mål. Teatergrupper, barnehager, private fester og  entreprenører er blant brukerne av de stor lyse rommene inni Osram hus.


Bygningen utstråler den åpenheten vi ønsket, og tiltrekker seg mange ulike aktiviteter. En av de største endringene er at vi nå har aktiviteter fra 8 om morgenen til 10 om kvelden.

Birgitte Kortegaard, Prosjektsekretær under ombyggingen

Krever god gjennomtenking

Dette er et landemerke, noe som betyr at renoveringen måtte bevare den opprinnelige arkitekturen. Vi beholdt de gamle bjelkene under de nye takvinduene, slik at brukerne av huset kan får et inntrykk av den opprinnelige takkonstruksjonene" sier Ole Henriksen 

Osram huset hadde også behov for forandring i form av funksjonalitet. " Bygningen er et hjem for en rekke fysiske aktiviteter, så effektiv ventilasjon er avgjørende for sunne forhold både for bygningen og de besøkende. 

Osram kultursenter bruker automatisert kontrollsystem for naturlig ventilasjon, noe som garanterer tilstrekkelig luftgjennomgang og effektiv nattkjøling. Systemet overvåker alle de 28 strategisk plasserte VELUX takvinduene, samt de fire VELFAC fasadevinduene. Vinduene åpnes automatisk for å optimalisere inneklimaet basert på inne-utetemperatur og bruk av bygningen

Selv når temperaturen er høy, føles det ikke ubehagelig,"

sier danseinstruktør Joy Skovgaard.

Med mer enn 20 års erfaring setter hun de betingelsene som tilbys dansere i Osram husets store hall. " Noen ganger er vi 30 personer som danser der - og det føles fortsatt bra," sier hun.


Produkter brukt i dette prosjektet

VELUX INTEGRA elektriske takvinduer

VELUX INTEGRA®  takvindu

  • Automatiske VELUX takvinduer
  • Elektrisk eller solcelleenergi
  • Frisk luft og bedre innemiljø

Hvis du ønsker ultimat komfort, er automatiske VELUX INTEGRA® takvinduer svaret. Vinduene leveres med VELUX INTEGRA® kontrollpad, slik at du kan kontrollere alle vinduer og tilbehør - for eksempel gardiner, screen og rulleskodder - enklere og raskere fra hvor som helst i huset. En pre-montert regnsensor vil lukke vinduet automatisk dersom det begynner å regne. Å være tilgjengelig i både elektrisk og solcelledrevne versjoner, er VELUX INTEGRA® takvindu det ultimate valget for frisk luft og et bedre inneklima, og for vinduer som er montert utenfor rekkevidde.

VELUX blendingsgardin

Blendingsgardiner

  • Total mørklegging
  • Trinnløs plassering
  • 40 ulike farger og mønstre 
VELUX blendingsgardin har en lystett tilslutning for total mørklegging når som helst. De er ideelle i soverom, og der du trenger full lyskontroll for å sikre en god natts søvn eller avslappende lur i løpet av dagen.

VELUX INTEGRA-systemet

VELUX INTEGRA®  familien

VELUX INTEGRA® systemet er en portefølje av elektriske og solcelledrevne takvinduer, gardiner, rulleskodder og tilbehør som gjør det å eie et VELUX vindu er enkelere og mer praktisk. Alle produktene er enkle å bruke og å ha glede av, takket være den elegante VELUX INTEGRA® kontrollpad og den intuitive, ikonbaserte og forhåndsdefinerte programmer

Screen

  • Varmebeskyttelse
  • Transparent duk
  • Monteres fra innsiden

Utvendig VELUX screen blokkerer solens stråler før de når vindusruten, og reduserer passiv oppvarming med opp til 73%. Du får en behagelig temperatur i rommet på en varm sommerdag. Screenen er transparent og du kan fremdeles se ut.

Monteringsprodukter

Utvalget av VELUX inndekninger og installasjonsprodukter gjør profesjonell montering av takvinduer raskt, enkelt og trygt. Alle originale VELUX innbyggingsprodukter er kompatible for å sikre at takvinduet er værtett og trygt kan kobles til takkonstruksjonene , og har en flott finish på innsiden