Overskudd av takvinduer

Da familien Schneider fikk takvinduer ga det ikke bare dagslys i store mengder på kjøkkenet. Samtidig har de fått et mer åpent hjem, noe som bidrar til både komfort og humør.

I et boligstrøk i Birkerød er familien Schneiders hjem. Nylig installerte de fire takvinduer for å gi kjøkkenet en sårt tiltrengt vitamininnsprøytning i form av naturlig lys og luft. Endringen er til å ta og føle på.

"Wow! Var min umiddelbare reaksjon da jeg så resultatet. Takvinduene har gitt kjøkkenet vårt helt nye dimensjoner. Det har blitt et mer fornuftig rom. Som vår sønn sa: "Det er som om kjøkkenet har blitt større." Og det har han helt rett i. Her er ordentlig lyst og veldig, veldig koselig. Vi liker å oppleve sollyset som vandrer rundt på kjøkkenet. Det endrer faktisk uttrykket til rommet time for time. Og når solen ikke skinner, er det fortsatt lyst, men på en litt roligere måte"

- sier Rikke Schneider.

Koselig i toppen
Vinduene har gitt familien en ny tilknytning til livet utenfor husets vegger. Både for det varierte danske været og for den omkringliggende naturen.

- Vi har oppdaget en tilleggsfunksjon ved takvinduene våre som vi ikke hadde forestilt oss. Når det regner og det ellers er stille i huset, blir det automatisk koselig. Lyden av regnet som treffer vinduene sender hyggebarometeret til topps, sier Rikke og fortsetter:

- I tillegg har vi to 54 år gamle tempeltrær, som vi nå kan glede oss over gjennom vinduene. Og med den historien hører også med at bladene til tempeltrær blir helt sitrongule om høsten. Lyset som kastes tilbake fra de gule bladene og inn på kjøkkenet, har vi ennå ikke opplevd. Og vi har ikke sett hvordan snø vil reagere enda.

Lettere å komme ut døra

Å ha takvinduer på kjøkkenet gir ikke bare et bedre arbeidslys når du hakker og visper, koker og steker. Varmen og stekoset fjernes effektivt ved å åpne takvinduet og fasadevinduet samtidig i noen minutter. Det kalles "skorsteinseffekten".

- Fordi husets planløsning er helt åpen mellom kjøkken, stue og nesten hvert rom, får vi lufta hele huset på kort tid. Det er en stor hverdagsluksus, sier Rikke.

Frisk luft og dagslys har vist seg å ha en effekt på folks trivsel, og i familien Schneider har de selv vurdert at den økte mengden dagslys og gode inneklima har gitt et overskudd i hverdagen.

- Vi er enige om at de noen ganger hektiske morgenene med tre barn og to voksne som skal ut døra, føles litt lettere. Om det bare er noe vi forestiller oss, vet vi ikke, men det er en forskjell. Til og med husets to mest inkarnerte B-mennesker våkner raskere til dyst. Absolutt uten bruk av kaffe og "ta-deg-sammen", sier Rikke.
Se galleri

Anvendte produkter

Slik kommer du i gang