Veiledning: Slik får du mer lys i hjemmet

Drømmer du om mer lys i boligen, bør du lese her. Vi gir deg en trinnvis veiledning med oversikt over hvilke muligheter du har, hva det koster og hvor du skal begynne.

Hvis du kunne tenke deg å få mer dagslys inn i hjemmet, er takvinduer veien å gå. Et takvindu gir minst dobbelt så mye lys som vanlige vinduer, og kan sikre at dagslyset kommer helt ut i alle hjørner. Kanskje tenker du at overlys ikke passer inn akkurat hos deg, men det finnes ingen hus der overlys ikke gir mening.

– Det spiller ingen rolle om du bor i en enebolig, en gammel murvilla, et rekkehus eller en bungalow. Alle hus kan få overlys, slår Finn Aarup, som er dagslysekspert i VELUX Danmark, fast.


Her er en trinnvis veiledning til hvordan du kommer i gang med takvinduer.

1. HVA KOSTER TAKVINDUER?

Enten du står på terskelen til å ringe en montør eller bare så vidt har begynt å vurdere takvinduer, er det én ting det er greit å få avklart: Hva koster det å få takvindu? Det er det ikke noe entydig svar på, siden det avhenger av huset ditt, plasseringen av vinduene og mye mer. Til gjengjeld viser en undersøkelse foretatt av Boligsiden for VELUX Danmark helt nøyaktig at huset ditt i gjennomsnitt stiger betydelig i verdi hvis du installerer takvinduer. Les mer
Her kan du se tre eksempler på hva det kan koste å installere takvinduer:

Villa i Fredensborg – fire vinduer for flate tak: 53 538 kr + 34 500 kr i montering
Et gammelt mørkt hus fra 1966 har i dag blitt lekkert lyst og moderne etter at familien har fått vinduer for flate tak i kjøkken, entre, soverom og bad. Se resultatet

Rekkehus – tre vinduer for flate tak: 45 850 kr + 100 000 kr i montering
Dette klassiske rekkehuset har fått installert tre sammenhengende overlysmoduler midt i stuetaket, som trekker dagslyset ned i stuen. Se resultatet

Villa i Lyngby – tre vinduer for flate tak: 31 020 kr + montering
Familien var lei av den litt trykkede følelsen i huset. Derfor monterte de tre vinduer for flate tak i entreen, gangen og kjøkkenet som har kastet et helt nytt lys over huset. Se resultatet

2. VELG ROM
Tenker du at takvinduer kunne vært noe for deg, er neste skritt å velge de rommene i huset hvor du kan få mest mulig ut av overlysinvesteringen. Som utgangspunkt anbefaler dagslysekspert Finn Aarup at du ser nærmere på kjøkken, stue, barnerom og bad.

Kjøkken med mer lys og frisk luft 
På kjøkkenet vil du vanligvis kunne skape en kjempeforskjell med takvinduer. I mange hus er kjøkkenet vendt mot øst eller nord, så det er typisk det stedet i huset der du får minst lys – og oppholder deg mest. Takvinduer på kjøkkenet gir bedre arbeidslys når det hakkes, snittes, kokes og stekes, og du kan effektivt lede varmen og matosen ut ved å åpne takvinduet.
Et lyst og lekkert lekerom
Et barnerom er ikke bare et sted å sove. Det er også samlingspunktet for lekekamerater som hopper, danser, tegner og hører på musikk. Derfor har de små behov for så mye dagslys som mulig, samt mulighet for å få inn frisk luft på en enkel måte.
Stue med dobbelt så mye lys og utsikt
Mange hus har en stor stue som vender mot sørvest. Hvis det er mye lys i én ende av stuen, vil den andre oppleves som veldig mørk, så her kan takvinduer sørge for at hele stuen blir lyst opp. Len deg tilbake i sofaen, mens du nyter utsikten til himmelen og naturen utenfor.
En solfylt start på dagen
Takvinduer kan gjøre det litt lettere å våkne om morgenen, når både frisk luft og dagslys fyller hele badet. Et fjernstyrt takvindu kan til og med programmeres til å lufte ut – og lukker seg automatisk hvis det begynner å regne.

3. SLIK KOMMER DU I GANG
Når du har tatt beslutningen, er det bare å komme i gang slik at du snart kan nyte synet av dagslyset som strømmer inn i hjemmet ditt. Uansett om du er helt "grønn", eller  erfaren når det gjelder husprosjekter, hjelper vi deg med å finne svarene. Sammen lager vi en oversikt over hva du trenger, slik at du har et grunnlag for å kontakte en håndverker.

Fyll ut kontaktinformasjonen din her og gi en kort beskrivelse av prosjektet ditt - så hører du fra oss!

Har du spørsmål om hvilken takvindusløsning som kunne vært den riktige for deg, er du alltid velkommen til å ringe våre tekniske rådgivere på 225 10 600.