Smarte hjem som gjør hverdagen enklere

Robotstøvsugere, intelligent belysning og automatisk ventilasjon er allerede en del av hverdagen vår, og hjemmene våre blir bare enda smartere i løpet av den nærmeste fremtiden.

Når du kjører inn i oppkjørselen din åpnes garasjeporten automatisk – er det mørkt, slår lyset seg. I hagen kjører en liten robotgressklipper rundt, mens et automatisk vanningssystem vanner blomstene dine. Når du nærmer deg døren, registrerer den nærværet ditt og låser seg opp av seg selv. 

Hjemmene våre blir bare mer og mer intelligente. Innen den teknologiske utviklingen snakker man om tre bølger, og her har vi allerede kommet ganske langt. «Akkurat nå er vi på slutten av den første bølgen av intelligente apparater, som gir oss masse komfort og gjør livet mye lettere for oss», sier Preben Mejer, direktør for Radr, som formidler og gir råd om de nyeste teknologiske mulighetene, både til private og offentlige virksomheter. 


Sofistikerte apparater
Selv om mange av de teknologiske produktene vi har i dag allerede gjør hverdagen vår mye enklere, har vi ennå bare sett toppen av isfjellet.

«I begynnelsen var de teknologiske hjelpemidlene simple og uintelligente, men nå begynner vi å se mer avanserte apparater som kan komunisere med hverandre, og som er mye mer brukervennlige», forklarer han. Et godt eksempel på dette er Phillips Hue, intelligent belysning som kan integreres med andre intelligente enheter, f.eks. med stemmestyring. Et annet godt eksempel er VELUX ACTIVE®, som måler temperaturen og luftkvaliteten i hjemmet ditt, og som regulerer inneklimaet ved å åpne og lukke vinduer, og styrer solskjermingen opp og ned.


Fremtiden er nå
De teknologiske produktene begynner altså ved hjelp av diverse sensorer å kunne reagere på det som foregår rundt dem.

«Snart vil vi se røykvarslere som kommuniserer med ovnen og slukker den hvis ribba brenner seg, eller et intelligent garderobeskap der man bare legger de rene klærne øverst i skapet, og så blir de automatisk sortert, brettet og lagt på plass», forklarer Preben Mejer.
Det høres nesten ut som noe fra en fremtidsfilm, men ifølge Preben Mejer er fremtiden nå, og vi vil se flere av disse eksemplene allerede i løpet av de neste årene.
Se galleri