Nybygg: Slik skaper du et varmt og personlig hjem

Et nybygd hus er som et blankt lerret, og det kan være en både spennende og overveldende prosess å få tilført varme og personlighet til ditt nye hjem. Interiørstylist Niki Brantmark kommer med råd om hvordan du best kan bruke det naturlige dagslyset og eksperimentere med møbler, teksturer og farger.

«Skandinavere har en medfødt fornemmelse for stil. De tar seg tid til å gjøre ting ordentlig, uansett om det er en presentasjon av hvordan de lager mat eller hvordan de innreder hjemmene sine, og det synes jeg er veldig inspirerende.»

Slik lyder det fra Niki Brantmark, som er forfatter og interiørstylist med stor lidenskap for den skandinaviske stilen. Hun er opprinnelig fra London, men for 16 år siden fulgte hun kjærligheten til Malmø, hvor hun nå bor sammen med mann og barn. På bloggen hennes, My Scandinavian Home, inviterer hun hver dag leserne med inn i et inspirerende univers med fokus på skandinavisk interiørdesign. I tillegg har hun utgitt tre bøker om emnet.

Her gir hun gode råd om hvordan du kan tilføre varme og personlighet i nybygget ved å innrede etter det naturlige lyset og eksperimentere med møbler og farger.

Hvordan innreder du etter naturlig lys?
Det er viktig å ta med det naturlige lyset i betraktnings- og byggeprosessen så tidlig som mulig, for å skape en fleksibel planløsning. Tenk over når på dagen du bruker de forskjellige rommene, og hvilke muligheter som finnes for å installere takvinduer som vil tilføre masse lys.

Niki Brantmark

Om morgenen er det for eksempel deilig med et naturlig og varmt sollys der du kan nyte morgenkaffen, så derfor gjelder det å plassere kjøkkenet i et østvendt rom. Ønsker du å nyte ettermiddagene i et naturlig, hyggelig og stemningsfullt lys, kan du vurdere å plassere stuen i et vestvendt rom der solen beveger seg rundt. Trenger du et rom som får inn mye lys i løpet av dagen, skal du plassere det mot sør, siden sørvendte rom får aller mest sol. Rom mot nord er derimot mange kunstneres fortrukne rom å jobbe i, da de får et svært stabilt lys hele dagen med få skygger og avvik. 

Hvis planløsningen og plasseringen av boligen din ikke stemmer med det ovennevnte, er det mulig å skape den samme følelsen og fornemmelsen via innredningen. Hvis du for eksempel har et østvendt rom som om ettermiddagen føles kaldt og lite innbydende, kan du male veggen i en deilig varm gulfarge og innrede med planter, tepper og lamper som skaper en varm atmosfære. 

Hvilke møbler vil du anbefale til et nybygg?
Der det i gamle dager ble bygget boliger med svært vakre, dekorative og pompøse detaljer, består den skandinaviske arkitekturen i dag typisk av moderne boliger med rene linjer, store vinduer og store tomme flater. Det kan være en utfordring hvis du ønsker en varm, hyggelig og innbydende innredning, men du kan for eksempel bryte de svært rene linjene ved å velge møbler med avrundede former. 

Det er generelt viktig å arbeide med balansen og harmonien i rommet, og her er det også viktig å tenke på struktur og materialer. Hvis alt er splitter nytt og moderne, kan det føles litt kaldt, så derfor vil jeg anbefale å føre naturlige materialer som tre og ull inn i hjemmet ditt, og på den måten få inn mykheten, dybden og interessen. 

I tillegg kan du gi et rom mer personlighet og varme ved å blande ulike perioder og stilarter – og ikke minst tilføre ting du virkelig elsker, og som appellerer til deg.

Hvordan velger du de rette fargene til boligen?
Det første du bør gjøre når du skal innrede boligen, er å få en oversikt over hva de ulike rommene skal brukes til. Vender de mot nord, sør, øst eller vest? Vurder om lyset kan ha en positiv eller negativ effekt på atmosfæren i rommene.

Ingen har lyst til å male om rommene sine altfor ofte, så det handler om å bruke tid på å finne de rette fargene som fungerer vakkert og i harmoni med hverandre. Når du skal teste farger, vil jeg anbefale at du gjør det på hver eneste vegg. Vær oppmerksom på de forskjellige typene lys som kommer inn, og hvordan det påvirker fargenes uttrykk om morgenen, midt på dagen og om kvelden.

Jeg elsker å jobbe med farger, og jeg velger vanligvis to eller tre farger som jeg synes fungerer vakkert sammen, og som jeg kan bruke forskjellige steder i hjemmet. Det kan for eksempel være en blågrå farge i forskjellige nyanser, der jeg velger å jobbe med en litt mørkere grå på gulvlistene, en lysere grå på veggene og en mørkeblå på kjøkkenskapene eller på en dør.

Et godt tips for å finne de rette fargene er å kontakte et dyktig malerfirma som kanskje allerede har tre eller fire farger som fungerer godt sammen, og på den måten finne inspirasjon til å komme godt i gang med fargevalget.

Trender kommer og går, så jeg velger dem som jeg virkelig elsker og blir tiltrukket av. Det er alltid gøy å følge de nyeste trendene, og en enkel måte å tilføye dem til innredningen på uten å måtte endre hele fargetemaet, er med tilbehør som puter og tepper som er lette å bytte ut. 

Få mer inspirasjon på My Scandinavian Home, hvor du også kan utforske Niki Brantmarks utvalg av bøker: https://www.myscandinavianhome.com/