Endrup Skole
Danmark

Ved rehabilitering av to førskole klasserom på Endrup skole, fikk man en god mulighet til å skape sunt innemiljø for barn og implementere nye, energieffektive teknologier. Prosjektlederne håpet også å skape et bedre sted for læring og undervisning  - og få en nærere tilknytning til naturen

Endrup skole er en kommunal skole, bygget tidlig på 1970 tallet, og ligger i Fredensborg, øst i Danmark. Den omfatter en rekke lave bygninger som utgjør ca 7000 kvadratmeter innendørs. Den har 450 elever og 52 lærere som jevnlig har glede av det vakre landskapet og de rolige omgivelsene i parken rundt Fredensborg slott.


Inntil nylig var skolens to førskoleklasserom svært mangelfulle både med hensyn til dagslys og frisk luft - to faktorer som har vist seg å øke trivsel, konsentrasjon og dermed evnen til å lære. Klasserommene var mørke, fasadevinduene skapte ubehagelige temperatursvingninger, og lærere og elever led av dårlig luftkvalitet som forårsaket ubehag og tretthet. Skolen ba Fredensborg kommune om hjelp.


I samarbeid med VELUX gruppen kom kommunen opp med en løsning. Installlere takvinduer utstyrt med programvare som gir automatisk kontroll og puls ventilasjon, ville gi klasserommene frisk luft uten store svingninger i temperaturen "Vi ønsket en løsning som ventilerte rom, senket temperaturen og ga bedre lys" forklarer arkitekten Knud Jensen

Før
Etter

Idag kan lærere og elever fortelle om en dramatisk forskjell i klasserommenes generelle atmosfære. De kan nyte det energigivende dagslyset og den friske luften, samtidig som de også føler seg mer knyttet til den omkringliggende naturen. Prosjektet på Endrup skole har også fungert som en inspirasjonskilde og beste praksis for renovering av Langebjerg skole.

Vi ser når sola skinner, og når det blir endringer i været. Før var rommene bare mørke. Sollyset gjør meg glad, og det er en følelse jeg ønsker å formidle til elevene

Kirsten Hansen, førskolelærer, Endrup Skole

Rom endres av dagslys

Ved å være klar over betydningen av dagslys for folks biologiske rytme, trivsel, ytelse og evne til å lære, gjorde prosjektledelsen naturlig dagslys til et hovedpunkt for renoveringen.

Dagslysfaktoren (DF) er en vanlig og enkel måte å måle den tilgjengelige mengden av dagslys i et rom. Den uttrykker den prosentandelen av dagslys som er tilgjengelig på innsiden, i arbeidshøyde, i forhold til mengden av dagslys tilgjengelig på utsiden av bygningen på overskyet himmel. Jo høyere DF, jo mer dagslys inn i rommet. Rom med gjennomsnittlig DF på 2% vil virke trist, og med DF på 5% eller mer vil interiøret se ut til å være vesentlig belyst.

For å komme fram til den ideelle dagslys løsningen for klasserommene på Endrup skole, utførte prosjektledelsen datasimuleringer i VELUX Daylight Visualizer, et verktøy dedikert for dagslys design og analyse.

Før renovering, var dagslysfaktoren i klasserommene kritisk lave - i gjennomsnitt bare 0,8% og 1,1% - de måtte ha elektrisk belysning på hele dagen. Etter montering av VELUX takvinduer ble dagslysfaktoren hevet til 3,7% og 5,7%, og lysfordelingen i klasserommene ble også mye jevnere.

Endringen har forvandlet arbeidsplassen, og lærerne Kirsten Hansen og Annette Lehmann er tilfredse. " Rommene føles lyse og innbydende nå" forklarer Annette, og Kirsten legger til: "tidligere måtte vi nesten alltid ha det elektriske lyset på, det er det sjelden vi må nå. I tillegg forsterker takvinduene følelsen av at det er høyt under taket."

Den optimaliserte og kontrollerte bruken av dagslys, reduserte bruken av den elektriske belysningen med 30%. Det rikelige sollyset gir også nyttig varmegevinst i løpet av vinteren, hvilket bidrar til å redusere bygningens energiforbruk


Ventilasjon

De nye VELUX takvinduene i førskoleområdet har effektivt løst problemet med dårlig luft, og Annette og Kirsten er fornøyde med vinduenes automatiske kontroll og puls ventilasjon. Med 28 elever å passe på i hver klasse, har de sjelden tid til å utføre en manuell utluftning. Dette var noe de bare glemte før utbyggingen.

"Nå sikrer programvaren at luften skiftes ut i pausene og når det er nødvendig. Det er en CO2 måler i klasserommet, og hvis det er behov for utluftning, åpnes vinduene automatisk, og lukkes igjen når luften  er bra, eller hvis det begynner å regne," forklarer Annette 

"Inneklimaet føles mye mer behagelig etter at luften nå skiftes gjennom takvinduene, Og rommene blir heller ikke så kalde som de pleide å bli når vi luftet gjennom fasadevinduene," legger Kirsten til.. 


Ny nærhet til utemiljøet

Installasjonen av takvinduer i førskoleområdet var hovedsaklig motivert av behovet for å bedre luftkvaliteten. Men det viste seg også å ha en rekke andre fordeler. Først og fremst har vinduene fått lærere og elever til å nyte dagslys og sine omgivelser på en ny måte. Inni de aktive klasserommene trenger man ikke observere elevene lenge, for å se at også de nyter sitt nye syn på omverdenen. Å se det lokale dyrelivet ser ut til å være en velkommen distraksjon, når fem og seks-åringer trenger en pause  fra undervisningen.


Produkter brukt i dette prosjektet

VELUX INTEGRA elektriske takvinduer

VELUX INTEGRA®  takvindu

  • Automatiske VELUX takvinduer
  • Elektrisk eller solcelleenergi
  • Frisk luft og bedre innemiljø

Hvis du ønsker ultimat komfort, er automatiske VELUX INTEGRA® takvinduer svaret. Vinduene leveres med VELUX INTEGRA® kontrollpad, slik at du kan kontrollere alle vinduer og tilbehør - for eksempel gardiner, screen og rulleskodder - enklere og raskere fra hvor som helst i huset. En pre-montert regnsensor vil lukke vinduet automatisk dersom det begynner å regne. Å være tilgjengelig i både elektrisk og solcelledrevne versjoner, er VELUX INTEGRA® takvindu det ultimate valget for frisk luft og et bedre inneklima, og for vinduer som er montert utenfor rekkevidde.

VELUX blendingsgardin

Blendingsgardiner

  • Total mørklegging
  • Trinnløs plassering
  • 40 ulike farger og mønstre 
VELUX blendingsgardin har en lystett tilslutning for total mørklegging når som helst. De er ideelle i soverom, og der du trenger full lyskontroll for å sikre en god natts søvn eller avslappende lur i løpet av dagen.

VELUX INTEGRA-systemet

VELUX INTEGRA®  familien

VELUX INTEGRA® systemet er en portefølje av elektriske og solcelledrevne takvinduer, gardiner, rulleskodder og tilbehør som gjør det å eie et VELUX vindu er enkelere og mer praktisk. Alle produktene er enkle å bruke og å ha glede av, takket være den elegante VELUX INTEGRA® kontrollpad og den intuitive, ikonbaserte og forhåndsdefinerte programmer

Screen

  • Varmebeskyttelse
  • Transparent duk
  • Monteres fra innsiden

Utvendig VELUX screen blokkerer solens stråler før de når vindusruten, og reduserer passiv oppvarming med opp til 73%. Du får en behagelig temperatur i rommet på en varm sommerdag. Screenen er transparent og du kan fremdeles se ut.

Monteringsprodukter

Utvalget av VELUX inndekninger og installasjonsprodukter gjør profesjonell montering av takvinduer raskt, enkelt og trygt. Alle originale VELUX innbyggingsprodukter er kompatible for å sikre at takvinduet er værtett og trygt kan kobles til takkonstruksjonene , og har en flott finish på innsiden