Solhuset
Danmark

Solhuset ble bygget for å sette nye standarder for framtidige bærekraftige barnehager. Visjonene var å lære barn til å leve og lære i samspill med naturen, i et område som har positiv innvirkning på miljøet og dets daglige brukere..

Barndommen legger grunnlaget for en god framtid. Arkitektur som huser små barn og de som har omsorg for de, bør støtte dette grunnlaget og få det så sunt som mulig. Barnehagen Solhuset i Hørsholm, Danmark har som mål å gjøre nettopp dette.

Barnehagen er tegnet for å kunne ha ca 100 barn og 30 ansatte. Solhuset omfatter 1300 m2 inneareal, og rikelig med uteområde. Det er sømløse overganger mellom funksjoner, og mellom ute- og inne.

Senteret er laget som en liten landsby, med gater, små torg og nisjer. Det er delt inn i tre soner; en ankomst sone; en liten småbarnsone hvor det er tilgang til grupperom og et uteområde med et skur; og et område for større barn med til gang til grupperom og uteområde. Det er felles treningsrom og spiserom plassert i midten av bygningen for lett tilgjengelighet. 

Arbeidet med små barn er krevende jobb. I Solhuset kan de ansatte fokusere på aktiviteter og omsorgsarbeid, mens teknologien tar hånd om inneklima for å skape optimale arbeisforhold. Intelligent styring av solskjerming og åpning av vinduene, sørger for at det strømmer inn dagslys og frisk luft tilpasset værforholdene utenfor og folks behov innenfor. 

Værstasjonen på taket og temperatur og Co2 målere i alle rom, sikrer et godt inneklima, beskytter mot overopppheting, ventilerer med frisk luft, og slår lyset av og på etter behov og værforhold. De kan også bidra til å spare energi. 

Når mange barn er samlet på samme sted, kan et rom føles tett og bråkete. Solhuset taklet dette med velprøvde løsninger. I midten av huset, vil den spesielle utformingen av rommene, sammen med bruk av lydabsorbenter, sikre et godt akustisk klima.

Alle materialer som ble brukt er bærekraftige gjennom hele livssyklusen, fra produksjon og konstruksjon til senere bruk, vedlikehold og avhending. Materialene har også minimal innvirkning på inneklimaet.  F eks er fasadene kledd med tre og værbehandlet uten bruk av tungmetaller eller løsemidler. Taktekking mellom solfangere og solceller er konstruert fra et økologisk  grønt torv materiale som absorberer regnvann. Resirkulerbare materialer ble brukt når det var mulig, med mange f.eks  overflater og maling som bærer Svanen eller det danske inneklimamerket.

Solhuset er fylt med frisk luft og 3,5 ganger mer dagslys enn det som kreves etter gjeldende byggeforskrifter. Takket være passiv solvarme fra vinduene, solfangere, solceller og geotermiske rør, er det CO2 nøytralt og selvforsynt når det gjelder energi. 


Produkter brukt i dette prosjektet

VELUX INTEGRA elektriske takvinduer

VELUX INTEGRA®  takvindu

  • Automatiske VELUX takvinduer
  • Elektrisk eller solcelleenergi
  • Frisk luft og bedre innemiljø

Hvis du ønsker ultimat komfort, er automatiske VELUX INTEGRA® takvinduer svaret. Vinduene leveres med VELUX INTEGRA® kontrollpad, slik at du kan kontrollere alle vinduer og tilbehør - for eksempel gardiner, screen og rulleskodder - enklere og raskere fra hvor som helst i huset. En pre-montert regnsensor vil lukke vinduet automatisk dersom det begynner å regne. Å være tilgjengelig i både elektrisk og solcelledrevne versjoner, er VELUX INTEGRA® takvindu det ultimate valget for frisk luft og et bedre inneklima, og for vinduer som er montert utenfor rekkevidde.

VELUX blendingsgardin

Blendingsgardiner

  • Total mørklegging
  • Trinnløs plassering
  • 40 ulike farger og mønstre 
VELUX blendingsgardin har en lystett tilslutning for total mørklegging når som helst. De er ideelle i soverom, og der du trenger full lyskontroll for å sikre en god natts søvn eller avslappende lur i løpet av dagen.

Screen

  • Varmebeskyttelse
  • Transparent duk
  • Monteres fra innsiden

Utvendig VELUX screen blokkerer solens stråler før de når vindusruten, og reduserer passiv oppvarming med opp til 73%. Du får en behagelig temperatur i rommet på en varm sommerdag. Screenen er transparent og du kan fremdeles se ut.