Tilbygg
Østerrike

Ved å bygge om en gammel låve til et moderne hjem, har den østerriske familien fått et hjem som binder generasjonene sammen og integrerer energisparende teknologi med tradisjonell arkitektur.

Det er lett å se hvorfor en ung familie ønsker å bosette seg i  Auerstal. Byen i Østerrike's  Weinviertel region som er karakterisert av tette og lukkete hus i sentrum, en nydelig allè med vinkjellere og et lett kupert landskap.

I utkanten av byen  ville Dollinger-Tsao familien på tre, erstatte en gammel låve med et nytt hus som ble koblet med en dør til nabohuset, eid av en av eiernes foreldre .

Den miljøbevisste familien kom i kontakt med arkitekt Martin Rührnschopf, som er kjent for sin sensitive tilnærming og stedets økologiske arkitektur.

Ved å ta en helhetlig tilnærming til energi, komfort og miljø, ble prosjektteamet satt til å utvikle et low-tech Aktivhus konsept. Bygningen hadde tidligere vært en låve, den nye strukturen ville ideellt tilby moderne levevilkår, og samtidig hylle fortiden.

Det ble ikke en"moderne kjøleboks", og heller ikke en åpenbart endret herregård med gitter foran vinduene

sier arkitekt Martin Rührnschopf.

På tuftene av den gamle låven, laget Rührnschof et hjem på 129m2, som har utseende fra den opprinnelig gårdsbygningen, samtidig som det er brukt moderne elementer. Den ble ferdigstilt i 2013. Den moderne tolkningen av en låve er beholdt i interiøret, med støttebjelker og bærebjelker laget av tre. På innsiden ble noe av innerveggen kledd med de gamle mursteinene som en hyllest til den gamle låven.

Arkitekten beholdt de tradisjonelle funksjonelle elementene, inkludert ventilsasjonsåpningene og skyvedøren til låven. Det gjør det lett for familien å åpne sitt hjem til gaten, eller lukke for å være private. Som planlagt er tilbygget forbundet med en dør til  foreldrenes hjem ved siden av.

Designteamet fokuserte på å tilføre nok dagslys selv på overskyet, tåkete dager.  Noe som er ganske vanlig i Weinviertel regionen om høsten og vinteren. 

En kombinasjon av store vertikale vinduer på sørsiden, og rikelig med velplasserte takvinduer garanterer rikelig med naturlig dagslys, og bidrar til et innbydende og romslig interiør. Kombinasjonene av mye dagslys, hvite vegger, lyst tre og mur på gulvet skaper en fasinerende lys stemning

Takvinduene er utstyrt med lysgjennomskinnelig solskjerming som er programmert til gå ned  om morgenen midtsommers. 

Dollinger-Tsao familien ønsket ikke å installere et mekanisk ventilasjonssystem. Så tidlig i planleggingsfasen, bestemte Rührnschopf seg for den ideelle plasseringen av fasade og takvinduer, som ville gi den nødvendige lufttilførsel og utløpsventiler. 

Fasadevinduer med skjult motor fungerer som lufttilførselsåpninger, mens VELUX INTEGRA® takvinduer, med integrert motor, effektivt slipper luften ut. Resultatet er et naturlig ventilasjonsystem - skorsteinseffekt, som gir maksimalt utbytte uten enegiforbruk og minimal teknologi 

 


Produkter brukt i dette prosjektet

VELUX INTEGRA elektriske takvinduer

VELUX INTEGRA®  takvindu

  • Automatiske VELUX takvinduer
  • Elektrisk eller solcelleenergi
  • Frisk luft og bedre innemiljø

Hvis du ønsker ultimat komfort, er automatiske VELUX INTEGRA® takvinduer svaret. Vinduene leveres med VELUX INTEGRA® kontrollpad, slik at du kan kontrollere alle vinduer og tilbehør - for eksempel gardiner, screen og rulleskodder - enklere og raskere fra hvor som helst i huset. En pre-montert regnsensor vil lukke vinduet automatisk dersom det begynner å regne. Å være tilgjengelig i både elektrisk og solcelledrevne versjoner, er VELUX INTEGRA® takvindu det ultimate valget for frisk luft og et bedre inneklima, og for vinduer som er montert utenfor rekkevidde.

Screen

  • Varmebeskyttelse
  • Transparent duk
  • Monteres fra innsiden

Utvendig VELUX screen blokkerer solens stråler før de når vindusruten, og reduserer passiv oppvarming med opp til 73%. Du får en behagelig temperatur i rommet på en varm sommerdag. Screenen er transparent og du kan fremdeles se ut.

VELUX CABRIO balkong og takterrasse

VELUX CABRIO®  balkong og takterrasse

Benytt ubrukt plass, og legg til ekstra verdi til hjemmet ditt med VELUX CABRIO® balkong og takterrasse. Få ekstra dagslys, frisk luft og direkte tilgang til uteplass med disse innovative vinduer. Velg VELUX CABRIO® hvis du ønsker en balkong eller velg en takterrasse  for å nytte ubrukt plass på taket.

VELUX INTEGRA-systemet

VELUX INTEGRA®  familien

VELUX INTEGRA® systemet er en portefølje av elektriske og solcelledrevne takvinduer, gardiner, rulleskodder og tilbehør som gjør det å eie et VELUX vindu er enkelere og mer praktisk. Alle produktene er enkle å bruke og å ha glede av, takket være den elegante VELUX INTEGRA® kontrollpad og den intuitive, ikonbaserte og forhåndsdefinerte programmer