Et takvindu er mye mer enn et vindu som sitter skrått. Her er 10 spørsmål du bør stille før du velger å sette inn takvinduer i hjemmet ditt.

 

1. Hvor skal takvinduet sitte?
Takvinduer kan gjøre et mørkt og oversett område i et rom innbydende og anvendelig. Avklar hvor i rommet takvinduet skal plasseres slik at  du får maksimal utnyttelse av dagslyset. 


2. Hvor stort skal takvinduet være?
Jo større vinduet er, jo mer dagslys får du. Men du kan ikke uten videre fjerne sperrer og bjelker i konstruksjonen for å få mer lys. Derfor er det viktig å sjekke om din takkonstruksjon har noen begrensninger i forhold til størrelsen på vinduet.


3. Hvilke egenskaper bør takvinduet ha?
Vinduene bør ha ulike egenskaper basert på hva slags rom de skal plasseres i. Skal takvinduet settes inn på et rom med høy luftfuktighet, som for eksempel et bad eller badstue? Eller skal det settes inn i et uisolert rom? Dersom du bor i et snørikt område bør du velge VELUX takvindu med TripleProtect, som er laget spesielt for hardt vintervær. 


4. Hvordan utnytter du det opplyste området best?

Husk å ta hensyn til hva rommet skal brukes til. Dagslyset gjør stor nytte der familien spiser og der barna leker, men det er mest til irritasjon foran flatskjermen.


5. Trenger du å tilfredsstille noen av kravene i byggteknisk forskrift (TEK17)?

Du bør gjøre deg kjent med de vanligste kravene i TEK17, altså krav til rømningsvei,  §11-13 (3), krav til utsyn  §13-8 (1) og krav til dagslys §13-7 (2).  Klikk her for å lese mer om TEK17


6. Hvilket takvindu skal du velge?

Det kan være vanskelig å vite hvilken betjening som vil passe best i rommet. Begynn med å avklare om takvinduet vil være plassert innenfor eller utenfor rekkevidde og om det skal plasseres møbler under takvinduet. Velger du  VELUX INTEGRA® elektriske takvinduer  kan du betjene vinduene ved hjelp av en veggbryter. Vinduene leveres også med en regnsensor som automatisk lukker takvinduene ved nedbør. Se vår takvindusguide for hjelp til hvordan du velger det rette takvinduet.


7. Skal du velge en annen løsning?
VELUX lager ikke bare takvinduer for skråtak. Dersom du ønsker lys inn i mørke kroker hvor det ikke er mulig å sette inn takvindu, kan du sette inn en VELUX lystunnel.  Bor du i et funkishus og har et flatt tak kan du sette inn et VELUX vindu for flate tak


8. Kan den ønskede løsningen monteres på din takvinkel?

Hovedregelen er 15-90° på skråtak og 0-15° på flate tak.


9. Skal du ha solskjerming på takvinduene?
I noen rom i huset kan det være greit å skjerme for solen, for eksempel på soverommet eller i TV-stua. VELUX solskjerming er spesialtilpasset VELUX takvinduer og du kan velge mellom ulike typer innvendige gardiner som enten justerer lyset eller mørklegger rommet. Dersom du ønsker å stoppe varmen fra solen kan du velge en utvendig screen eller rulleskodde. 


10. Ønsker du et automatisk styringssystem for takvinduene?

VELUX ACTIVE with NETATMO  åpner og lukker dine VELUX INTEGRA® elektriske takvinduer  ved hjelp av smarte sensorer som måler hvordan hjemmet ditt har det.  Sensorene måler kontinuerlig lufttemperaturen, luftfuktigheten og CO2-nivået og hjelper deg med å oppnå et sunnere inneklima.  Du kan også styre takvinduene dine ved hjelp av en app.