Hyunjeong Kim vinner av den første VELUX internasjonale designprisen med et innovativt konsept for solskjerming til takvinduer.

To vinnere og fem hederlige omtaler ble presentert i forbindelse med utdelingen av VELUX internasjonale designpris, som fant sted ved designakademiet i Eindhoven i Nederland 22. mai 2014. Hyunjeong Kim fra det humanistiske fakultet ved universitetet i Berlin vant førstepremie for sitt prosjekt Ferro Fluid Scales. Andrepremie gikk til Iris van den Brink og Anneloes de Koff fra det teknologiske universitetet i Delft i Nederland for deres prosjekt The Swipe.

Juryen ga førstepremien på 6000 euro til Hyunjeong Kim for hennes "omfattende og innovative løsning for takvinduer," og tilføyde at hennes  Ferro Fluid Scales er et prosjekt som viser et høyt nivå av innovasjon og har en visjon. Også rent teknisk er det en smart og avansert løsning som viser et nytt tankesett med hensyn til takvindubekledninger."

Magnetisk tiltrekning

Hyunjeong Kim fra det humanistiske fakultet ved universitetet i Berlin vant den aller første VELUX internasjonale designprisen for sin oppfinnsomme solskjermingsdesign som har fått navnet Ferro Fluid Scales.

"Jeg er overlykkelig over å vinne VELUX internasjonale designpris," forteller Hyunjeong Kim - VELUX prisene er både berømte og viktige. Jeg er stolt over å vinne, og håper at prisen vil være bra for karrieren min."

Inspirasjonen til Ferro Fluid Scales kom fra flytende ferrofluid, som ligner svart vann i sin naturlige tilstand, men som kondenserer når den plasseres mellom magnetiske felter. Ferro Fluid Scales integrerer denne vitenskapelige kunnskapen i en original design som inneholder både den ugjennomskinnelige væsken og en klar suspensjonsvæske i hvert transparente glasslamell, og gjør det enkelt for brukeren å øke eller minske styrken på det magnetiske feltet – og på den måten styre mengden lys som kan komme inn gjennom solskjermingen.

Slik utdyper Kim utviklingsprosessen nærmere: "Etter å ha forsket på mange materialer for å realisere ideen, fant jeg endelig frem til ferrofluid. Det viktigste aspektet ved  Ferro Fluid Scales -designen er at solskjermingen ikke fungerer gjennom fysisk bevegelse, men snarere gjennom de organiske endringene som ferrofluidet gjennomgår inne i de tynne glasspanelene eller skjellene. Jeg tilføyde en elektromagnetisk enhet som gjør det enkelt å styre evnen til å øke eller minske mengden sollys som kommer inn."

Syv viktige prosjekter

Andrepremien på 2500 euro gikk til Iris van den Brink og Anneloes de Koff fra det teknologiske universitetet i Delft i Nederland. Iris van den Brink og Anneloes de Koff beskriver prosjektet The Swipe, som er et system for gradvis avskjerming, slik: "I tillegg til at designen har en vakker estetisk effekt, er den mulig fordi den er så enkel. Alle de ulike delene av The Swipe er standardiserte elementer, noe som gjør at produksjonskostnadene kan holdes lave. Vi føler at dette er i tråd med VELUX visjon om å gjøre god design tilgjengelig for alle."

Juryen beskrev prosjektet som "en meget enkel, men sterk og innovativ løsning", og tilføyde at " den innvendige/utvendige løsningen viser en interessant måte å manipulere lyset på."

Fem team mottok dessuten hederlig omtale for sine prosjekter. Ved utdelingen viste alle de syv finalistene – fra designskoler i Tyskland, Nederland, Spania, Polen og Ungarn – prototyper på sine arbeider.

Jurymedlem Peter Zec, som står bak den den prestisjefylte designprisen Red Dot, sa følgende: "Blant de fem prosjektene som ble nominert til hederlig omtale, var det mange interessante løsninger. For eksempel har vi sett bruk av ny og spennende teknologi – som benytter naturlig dagslys som energikilde om natten, samt både bærekraftige og tekniske løsninger som henter mye inspirasjon fra naturen."

Slik ble vinneren valgt

Å peke ut en favoritt var en vanskelig oppgave for juryen, som besto av tyske Peter Zec, den dansk-italienske designduoen GamFratesi og den nederlandske designeren og arkitekten Petra Blaisse. Med så mange talentfulle team og uvanlige prosjekter hadde jurymedlemmene ofte ulike oppfatninger om hvem som skulle bli vinneren.

Jurymedlem Petra Blaisse, kjent for stadig å utfordre status quo med sin design, kaller alle finalistene for vinnere, fordi de alle har klart å kaste nytt lys over de enorme mulighetene på området solskjermingsdesign – og har gjort utvelgelsesprosessen svært vanskelig for juryen.

"I vinnerprosjektet så vi en kombinasjon av teknologisk innsikt, oppfinnsomhet og effektivitet. Effektivitet uttrykt i funksjonalitet – løsningen tvinger ikke dekorativ design på brukeren," sier Petra Blaisse når hun forklarer vinnerløsningen.

Ny designpris inspirerer til innovasjon

VELUX internasjonale designpris ble opprettet for å gi lovende designstudenter rundt om i Europa mulighet til å skyve grensene for hva det er mulig å oppnå i skjæringspunktet mellom design og teknologi når det gjelder solskjerming for takvinduer. VELUX inviterte studenter til å sende inn sine ideer til fremtidig design og sammensetning av gardiner for takvinduer og med det sjansen til å vinne VELUX internasjonale designpris. Deltakere fra mer enn 20 europeiske land sendte inn sine arbeider, som ble vurdert etter følgende kriterier: innovasjon, økt livskvalitet, bærekraft og markedspotensial.

Global leder for dekorasjons- og solskjermingsprodukter i VELUX Gruppen, Kent Holm, var imponert over alle de oppfinnsomme prosjektene som deltakerteamene hadde å tilby – og særlig de som ble fremhevet ved utdelingen.

"Da vi bestemte oss for å opprette denne konkurransen, hadde vi ikke den ringeste anelse om at vi skulle stå her i dag med så mange spennende prosjekter," fortalte Holm under seremonien. "Det er virkelig beundringsverdig å se at mange av designteamene har valgt svært komplekse løsninger, og vi er overbegeistret over engasjementet og den faglige dyktigheten som er vist gjennom hele konkurransen."

Holm håper at studentene har hatt nytte av prosessen – fra inspirasjon til konseptualisering og fra design til prototyp. "Som en kilde til dagslys, frisk luft og fin utsikt beriker takvinduet våre liv med lys og skaper bedre boligmiljøer for liv, arbeid og lek. Jeg er sikker på at samtlige deltakere har fått verdifull innsikt i takvinduer, og vi er definitivt blitt inspirert av alle de kreative konseptene og løsningene som studentene har vartet opp med."