Kondens og takvindu

Kondens dannes når fuktig luft avkjøles, altså et naturlig fenomen og ikke en produktfeil. Siden luft inneholder mindre fuktighet ved lave temperaturer enn ved høy temperatur frigjør den fuktige luften vann. Kondens er vanligvis mer merkbar på takvinduer og vinduer for flate tak fordi varm, fuktig luft stiger mot taket. Vi tilfører mer fuktighet til luften rundt oss når vi puster, svetter, lager mat, vasker og dusjer. Og denne overflødige fuktigheten kondenserer til vanndråper på vinduene.

Hva du skal se etter

Kondens er et tegn på at fuktnivået er for høyt og det er nødvendig med mer ventilasjon. En gjennomsnittlig familie på fire personer produserer fra 10 til 15 liter kondens. Dette stammer fra baderom, klesvask, matlaging og gjennom fuktighet fra huden.

Når varmluft stiger opp til taket og takvinduene, skapes det et overtrykk. Den fuktige luften presses gjennom vinduspakningene til utsiden og fuktigheten legger seg på den kjøligere vindusrammen og glasset. Det vil da se ut som om det lekker vann fra karmen – og vannet vil også sette seg inne i karmen under beslaget.

Dugg på innsiden av vinduene dine kan være den første advarselen om at luften er for fuktig et sted i huset ditt. Selv om huset ditt faktisk ikke føles fuktig, kan den overflødige fuktigheten gjøre skade på usynlige steder.

Du kan også se etter:

 • Mugg på vegger, vinduspakninger og fotlister
 • Maling som skaller av eller bobler
 • Isolasjon på loft som har stadig dårligere effekt
 • Skadde gulvfliser og møbler
 • Strukturelt treverk mellom yttervegger som råtner
Unngå overflødig fuktighet – hjelp huset med å puste
Kondens oppstår oftere når det er kjøligere vær på grunn av den store temperaturforskjellen mellom temperaturen inne og ute. For å bekjempe kondens må du begrense mengden vanndamp i huset ditt, spesielt om vinteren. Huset ditt må puste for å bekjempe kondens. Aktiv ventilasjon spiller en avgjørende rolle for å forhindre kondens, det må derfor sikres riktig samspill mellom temperatur og fuktighet. Lufteklaffen skal være lukket vinterstid for å redusere varmetap og snøsmelting, samt kondens. Boliger uten tilstrekkelig ventilasjon/balansert ventilasjon, i henhold til teknisk forskrift, må sikre dette for å unngå kondens. Vedlikehold av vinduets pakninger og pakningene til lufteklaffen er også viktig. Vinduet må være korrekt innbygget for tilfredsstillende pakningstrykk. 
Condensation woman ventilation

Du kan gjøre flere ting for å lufte hjemmet ditt:

 • Åpne et vindu i hvert rom i noen minutter, to til tre ganger daglig for å holde luften i sirkulasjon
 • Hold gardiner og screens åpne, slik at varm luft kan sirkulere rundt glasset
 • Luft tilstrekkelig etter matlaging og dusjing.
 • Benytt avtrekksvifter på kjøkken og bad for å fjerne varm, fuktig luft
 • Benytt takvifter for å hindre at varm luft stiger til taket, slik at du begrenser dannelsen av kondens på takvinduer og lystunneler
 • Ved høy fuktighet, for eksempel når du tørker tøy innendørs, må du lufte oftere, selv om det er et ventilasjonssystem tilgjengelig.

 • Prøv å holde et innendørs fuktighetsnivå på under 60% sommerstid (målbart med et hygrometer) og mellom 20-40% om vinteren, ved en romtemperatur på 21°. Støvmidd dør når fuktighetsnivået faller under 50%.

Unngå at vannet kondenserer

Hvis du tar de nødvendige forholdsregler, men likevel opplever kondens på vinduene dine, kan det være lettere å fjerne uønsket fuktighet gjennom lufting eller bedre isolerte vinduer.

 • Installer isolerte vinduer og dører med energieffektive glass med lave u-verdier. Dette bidrar til å holde innvendige glassruter varmere.
 • Monter ovner under vinduene dine for å varme opp det innvendige glasset.
 • Benytt en avfukter i vintermånedene og i fuktig vær.
Fjern overflødig fuktighet

.

Hvordan det kan det hjelpe å montere takvinduer
Lufting kan fjerne kondens raskt og effektivt. Derfor lager VELUX takvinduer med flere funksjoner som kan hjelpe huset ditt med å puste.

De er enkle å åpne

VELUX takvinduer kan åpnes med manuelle eller elektriske kontroller for å frigjøre den varme, fuktige luften som er fanget i huset ditt.

Treramme og -karm gir isolasjon

Alle VELUX takvinduer er laget av kvalitetstre. I motsetning til metall eller vinyl, fungerer tre som naturlig isolasjon fordi det ikke leder varme.

Energieffektivt glass

VELUX takvinduer er tilgjengelig med isolerglass med lave u-verdier. Lave u-verdier holder den innvendige glassruten varmere og reduserer sjansen for kondensdannelse.

Vedlikeholdstips

Før de forlater fabrikken behandles alle VELUX takvinduer med et vannbasert sopp- og bakteriedrepende middel. Etter montering bør de gis ytterligere strøk med maling eller lakk av god kvalitet, med jevne mellomrom. Hvis kondens imidlertid har vært et problem, kan det ha oppstått noe misfarging eller muggvekst, og selv om styrken på tømmeret er upåvirket, kan resultatet bli skjemmende.
Fjerne mugg
Mugg på en trevinduskarm indikerer at det er et problem med for mye vanndamp i luften og for lite ventilasjon. Foruten å være skjemmende, kan muggen skade treverket. Den inneholder også sporer som kan komme inn i kroppen og føre til ubehag og helseproblemer. Derfor er det viktig å fjerne mugg dersom du ønsker et sunt inneklima og vinduskarmer som varer i mange år. Følg disse enkle trinnene for å bli kvitt mugg.

Trinn 1

Muggen må fjernes med et steriliserende middel. Skrap av eventuell overflatemugg, og rengjør deretter området med en løsning av en del blekemiddel fortynnet i 10 deler vann.

Trinn 2

Skyll godt med rent vann. Når det er helt tørt, slipes treverket med middels sandpapir. Gjenta trinn 1 og 2 til muggen er fjernet.

Trinn 3

Smør så på trebeskyttelsesmiddel og avslutt med maling eller lakk etter ønske.
Slik bruker du takvinduene dine om vinteren
Om vinteren bør lufteklaffen holdes lukket. Hvis lufteklaffen er åpne vil den varme inneluft kunne strømme ut og smelte snøen over takvinduet. Snøen som smelter vil fryse til is på takvinduets bekledning og gjøre det vanskelig å åpne vinduet. Hvis du ønsker å lufte rommet, må vinduet kun åpnes en kort tid. Selv uten snø på taket kan det i kuldeperioder dryppe vann fra en åpen lufteklaff. Dette skjer når varm fuktig inneluft møter den kalde uteluften. Ved slike værforhold bør lufteklaffen holdes lukket. Hvis du ønsker du å lufte rommet, kan du åpne vinduet i noen få minutter.

Hvorfor har nye hus ofte kondensproblemer?

Kondens er mer utbredt i nye hjem. Etter noen år har nye boliger en tendens til å tørke ut og få mindre fuktproblemer. Å eliminere overflødig fuktighet ved å bruke en avfukter og sørge for tilstrekkelig ventilasjon og luftsirkulasjon gjør mye for å hindre dannelse kondens.

Montering av takunderlag mellom takvinduskarmen og takmateriale vil også bidra til å hindre kondens på kledningen.

Når en lekkasje ikke er en lekkasje!

Det kan dannes kondens på mer enn bare glass. I noen tilfeller unnlater montøren å bruke takpapp og isolasjon mellom enhetens karm og takåpningen.

Dette gjør at varm, fuktig luft slipper ut av rommet og kommer i kontakt med undersiden av inndekningen og/eller kledningen.

Den resulterende kondensen vil dryppe tilbake i rommet mellom karmenn og takåpningen, noe som gir inntrykk av en lekkasje. Hvis taktekkeren eller montøren legger filt og isolasjon mellom karmen og takåpningen, bør det forhindre dette problemet.