Da Kristina og Oliver fikk mulighet til å gjøre en loftsutvidelse i leiligheten sin i Nørrebro i Danmark, tok de steget fullt ut og fikk montert tre VELUX takaltaner på rekke. Nå har den lille familien altanstemning året rundt med høy himmel og utsikt over byen.

En drøm om lys og frisk luft på toppen av byen

Da Kristina og Oliver fikk muligheten til å utvide kvistleiligheten sin på Nørrebro med en ekstra etasje, kunne ikke timingen ha vært bedre. Eiendommen skulle ha nytt tak, og som nybakte foreldre til Otto, trengte de å øke med noen kvadratmeter i den lille toroms-leiligheten i 5. etasje. Med ledige loftsrom over seg, kom drømmen om takaltan med tilgang til masser av lys og frisk luft.

Forslag fra arkitekten om fleksibel altanløsning

Kristina og Olivers arkitekt foreslo å få montert VELUX takaltaner – store, todelte takvinduer som med et enkelt grep kan gjøres om til altaner. Dette ville gi en taketasje til helårsbruk med frisk luft og fritt utsyn over København.

Utsikten gjorde VELUX takaltanene til et enkelt valg

«Vi gikk opp og kikket da de begynte med taket, og forstod plutselig hvilken utsikt over hele byen og rådhustårnet som ventet oss. Det førte til masse nye tanker rundt hva vi egentlig hadde lyst til å bruke denne etasjen til. Vi kom frem til at vi ville innrede en stue med massevis av hyggelige kroker, og en orangeri-aktig stemning vi kan nyte året rundt. Vi gikk derfor all-in og valgte tre VELUX takaltaner, som nå utgjør nesten hele den ene siden av stuen», forteller Kristina.

Fra takvindu til takaltan i en håndvending

Konseptet med stort takvindu som kan gjøres om til takaltan, var helt nytt for Kristina og Oliver. Da de satte seg inn i hvordan VELUX takaltanene fungerte, så de imidlertid at dette var en optimal løsning. «Det er jo smart! Vi ville ikke ha noe som var vanskelig 'folde ut' til altan, og med en VELUX takaltan er det gjort på et brøkdels sekund», forklarer Kristina.

Takaltanen vekker barnas fantasi

Kristina forteller at de nye VELUX takaltanene med utsikt til rådhustårnet og nyttårsrakettene vekker begeistring ikke bare hos de voksne. Naturen og utsikten har samtidig blitt langt mer tilgjengelig for lille Otto på to år: «I praksis har vi vinduer fra gulv til tak, og det er et kjempepluss når man har en toåring i hus. Han kan selv stå og titte ut på månen, og følge med når helikopteret lander på taket av rikshospitalet. Det er utsiktsposten vår over København. Vi ser når bladene på trærne skifter farge, og jeg føler meg enormt tett på naturen selv om vi bor helt her oppe. Det er ufattelig deilig å komme hjem etter en lang dag på jobb, og sitte under taket med himmelen over oss. Det er verdt alle trappene opp til 5. etasje hver eneste dag – selv med en trett toåring og tunge handlenett på slep.»

En trygg løsning for både barn og voksne

Når man som Kristina og Oliver bor i 5. etasje med et lite barn, er det selvsagt viktig å sørge for at leiligheten er trygg å bevege seg rundt i – også for små føtter. Heldigvis kunne Kristina og Oliver raskt konstatere at VELUX takaltanen har innebygde sikre og stabile gelendre, samt låsbar vrider. Dermed kunne de gå videre med planen om lys og luftig altanstemning uten å være redd for at det skulle utgjøre et fareelement for den lille sønnen deres.

Også underetasjen nyter godt av det ekstra lysinnslippet

Etter loftsutvidelsen i leiligheten til Kristina og Oliver, sørger tre VELUX takaltaner nå for at det strømmer lys inn i familiens nyetablerte stue på toppen av byen. Med hjelp fra en arkitekt har de skapt sammenheng i leiligheten, som går over etasjer. Allerede ved hoveddøren ser man bølgen av dagslys som flommer nedover trappen fra den nye etasjen. «Den gamle delen av leiligheten virker faktisk større, til tross for at den i praksis har blitt mindre, på grunn av trappen som har spist av soverommet vårt. Grunnen er lyset. Jeg kommer bare ikke over hvor utrolig det er. Selv på en gråværsdag i november eller gusten dag i mars har vi så enormt mye lys. Jeg tror at vi på grunn av dette rommet unngår mye av novembertristessen som mange andre sliter med, og om sommeren er leiligheten som en eneste stor altan», forteller Kristina.

Fant de riktige gardinene med hjelp fra VELUX designrådgivere

Kristina og Oliver elsker hvordan øverste etasje av leiligheten er badet i dagslys fra morgen til kveld. Faktisk er lysinnslippet så voldsomt at de enkelte ganger har vært nødt til å begrense det en smule. VELUX rådgiverne hjalp Kristina og Oliver å velge optimale gardiner, for å gi mulighet til å regulere lysinnslippet ved behov. Kristina forteller: «Servicen har vært virkelig god og profesjonell, og vi har fått mye veiledning rundt hvilke gardiner vi burde velge, da rommet er så lyst. Hvis vi skulle se på TV om kvelden, ville vi av og til trenge en viss skjerming.»

Et misunnelsesverdig rom

Oliver forklarer at ønsket om en lys og luftig loftsutvidelse fikk næring da han beveget seg rundt om i byen: «Når jeg går i København og titter opp, blir jeg ofte misunnelig på folk som har et eller annet som er litt spesielt. Jeg håper at folk som går forbi oss nå, tenker at det må være et flott sted å bo. Særlig når vi er så heldige som i dag, når vinduene kan stå åpne fra morgen til kveld.» Løsningen med tre VELUX takaltaner på rekke viste seg å være midt i blinken for den lille familien, og de har ikke angret et sekund på at de fulgte rådet fra arkitekten. Som Oliver sier: «Vi kan ikke sette opp en Weber-grill og begynne å grille, men vinduene gir oss en følelse av å være utendørs. Jeg kjenner meg privilegert som har dette. Jeg er glad i utsikten og jeg er glad i København. Nå kan vi stå opp til København hver morgen og følge med.»

Oppsummert:

  • En VELUX takaltan kan skape altanstemning året rundt
  • For å skape et enda større område med tilgang til frisk luft og flott utsikt kan det monteres flere VELUX takaltaner på rekke
  • VELUX takaltanene har innebygde gelendre som gjør dem trygge å bruke for familier med små barn

«Vinduene gir en følelse av å være utendørs. Jeg kjenner meg privilegert som har dette. Jeg er glad i utsikten og jeg er glad i København. Nå kan vi stå opp til København hver morgen og følge med.»

Relevante artikler

A cozy living room in the attic with 3in1 roof windows
Slipp inn lys i stuen: Design stua di med naturlig dagslys
Design stua med mål om å skape et inviterende hjemmemiljø for alle i familien. En av måtene du kan få mest mulig ut av plassen er å tilføre lys i stuen. Naturlig lys kan forbedre stua dramatisk, så gjør deg klar til å designe og forvandle stua!
Les hele artikkelen
Bright livingroom with VELUX flat roof window
Oppussing av stue: Inspirasjon til bedre lys og design
Stua er selve hjertet i huset. Det er her vi tilbringer mest tid når vi er hjemme – fra å slappe av med familie og venner, til å være en sofagris og se på favorittprogrammer på TV. Det å få mest ut av stua er viktig, spesielt hvis du skal renovere! Her er en liste med ideer som vil hjelpe deg med å planlegge oppussingen av stua di.
Les hele artikkelen
Kjøkkeninspirasjon: Få et fantastisk kjøkken med naturlig lys
Har det hendt seg at du har sett et fantastisk kjøkken på Instagram og tenkt: «Hvordan kan jeg få det samme?». Hvis du har planer om å renovere kjøkkenet og vil at det skal bli noe helt spesielt, er det lett å la seg rive med av tanken om at det hele handler om splitter nye hvitevarer, sofistikerte kjøkkenskap eller en enorm kjøkkenøy. Hvis du imidlertid ønsker et kjøkkendesign som virkelig gjør inntrykk, oppnår du størst visuell effekt ved å slippe inn naturlig lys gjennom takvinduer.
Les hele artikkelen
Inspirasjon til loftstue - 3 designideer
Ser du etter måter å optimalisere loftsrommet på? Da har vi en enkel, men svært effektiv løsning: dagslys! Enten du planlegger en loftsrenovering eller bare vil gi loftsrommet en liten oppfriskning, vil dagslys ha en enorm effekt på hvordan du opplever rommet. Det er dessuten enklere enn du tror å slippe inn mer dagslys. Start forvandlingsprosessen med en gang for å høste fordelene av naturlig lys.
Les hele artikkelen
Inspirasjon til loftstue: Disse ideene tar loftsrommet til et nytt nivå
Har det hendt at du har sett et fantastisk loft på Instagram og tenkt: «Hvordan kan jeg få det sånn?». I så fall er denne artikkelen for deg. Finn ut hvordan du skaper ditt eget drømmeloft ved å slippe inn dagslys. Vi gir deg her ideer til hvordan du gjør loftsrommet om til et innbydende og unikt sted.
Les hele artikkelen