Slipp inn lys i stuen: Design stua di med naturlig dagslys

A cozy living room in the attic with 3in1 roof windows
Design stua med mål om å skape et inviterende hjemmemiljø for alle i familien. En av måtene du kan få mest mulig ut av plassen er å tilføre lys i stuen. Naturlig lys kan forbedre stua dramatisk, så gjør deg klar til å designe og forvandle stua!

Får du nok lys i stuen?

Dagslys er nøkkelen for et sunt bomiljø. Forskning viser at dagslys fører til bedre humør, at personer blir mindre slitne i kropp og øyne. Så hvis du tror at du ikke får nok dagslys gjennom vinduene, kan tiden være inne for å tilføre mer dagslys fra taket med takvinduer.

Få mer dagslys med takvinduer

Fordelene med naturlig dagslys er ganske opplagte, men det som ikke er så kjent er at plasseringen av takvinduet i rommet kan utgjøre en stor forskjell. Dagslys gjennom et takvindu kommer lenger inn i rommet enn vertikale vinduer i samme størrelse. Dette betyr at du kan forvandle rommet ved å sette fasadevinduene eller glassdørene sammen med et VELUX takvindu.

Få stua til å virke større

Stua er ofte dekorert med familiebilder, barnetegninger, møbler, nips og suvenirer. Alle elementene i stua kan virke litt rotete, noe som kan få stua til å virke mindre enn det den er. En av måtene du kan få stua til å virke større er å tilføre mer dagslys. Dagslyset vil også vise frem de verdifulle familiebildene i et mye bedre lys!

Kort oppsummert
  • Hvis du ikke er sikker på at du får nok dagslys inn i stua, kan tiden være inne for å tilføre et takvindu for å få inn mer naturlig lys. Dette vil få rommet til å bli lysere og virke større.
  • De riktige fargene kan få dagslyset i rommet til å skinne. Finn fargepaletten som passer for deg og sørg for at du kjenner til retningen på rommet og takvinduet.
  • Det er viktig å velge riktig vindu, tilbehør og intelligente smarthusløsninger for å få mest mulig dagslys.

Skap dagslysmagi med takvinduer og farger

Kunstig belysning har blitt mye mer sofistikert de siste årene, men ingenting kan forvandle et rom like mye som naturlig lys. Så hvorfor ikke få inn så mye som mulig?

Bruk farger til å øke effekten av dagslys

De riktige fargene i stua kan få inn mer dagslys. Mal veggene i duse farger eller i en middels farget, matt maling. Takvinduer kan redusere gjenskinnet fra veggene ved å trekke sollyset ned mot gulvet.

Ikke glem å tenke på retningen på rommet

Retningen på rommet påvirker hvordan lyset samhandler med rommet. Får du soloppgangen inn gjennom vinduene hver morgen? Eller kanskje du er så heldig at du får inn de varme fargene i solnedgangen hver kveld? Tenk på dette når du skal bestemme fargepaletten, plasseringen av møblene og hvor plantene er plassert i forhold til hvor mye sollys de trenger.

«Kunstig belysning har blitt mye mer sofistikert de siste årene, men ingenting kan forvandle et rom like mye som naturlig lys. Så hvorfor ikke få inn så mye som mulig?»

Velg riktig dagslysløsning til stua

Det er mye å tenke på når du skal avgjøre hvilke takvinduer du skal legge til i stua. Du må tenke på hvordan du kan slippe inn så mye dagslys som mulig og samtidig skape et behagelig inneklima for deg og familien.

Inviter inn tre ganger så mye dagslys med et 3i1 takvindu

Et 3i1 takvindu gir deg tre takvinduer i en karm som er enkel å montere. Denne dagslysløsningen blir fokuspunktet i ethvert rom, gir panoramautsikt og mengder av naturlig lys. Løsningen passer perfekt for et rom der familie og venner oppholder seg sammen. Hvis vinduet er utenfor rekkevidde, velger du et solcelledrevet 3i1 takvindu, slik at du kan åpne og lukke vinduet med fjernstyring fra en trådløs veggbryter eller smarttelefon (se VELUX ACTIVE). 

Kontroller lyset og varmen i rommet

Ved å tilføre VELUX lysdempende plisségardin til takvinduene, filtrerer du lett ut sollyset samtidig som du bader rommet i en varm glød. Hvis varme er et problem, kan du også utstyre takvinduene med – en utvendig screen som hindrer sola fra å trenge inn i rommet og holder en behagelig temperatur.

Ta kontroll over inneklimaet

VELUX ACTIVE with NETATMO er den ultimate intelligente smarthusløsningen for inneklimastyring. VELUX ACTIVE bruker inneklimasensorer for å automatisk spore luftkvalitet og temperatur. Den fungerer sammen med alle VELUX solcelledrevne eller elektriske produkter, åpner og lukker dem for å regulere inneklimaet og holder rommet godt ventilert og med optimal luftkvalitet. Når den er montert vil du også kunne styre dine solcelledrevne og elektriske vinduer, innvendig og utvendig solskjerming fra smarttelefonen.

Les flere artikler