Oppussing av stue: Inspirasjon til bedre lys og design

Stilig moderne stue med skinnsofa, trebord, planter og VELUX takvindu.
Stua er selve hjertet i huset. Det er her vi tilbringer mest tid når vi er hjemme – fra å slappe av med familie og venner, til å være en sofagris og se på favorittprogrammer på TV. Det å få mest ut av stua er viktig, spesielt hvis du skal renovere! Her er en liste med ideer som vil hjelpe deg med å planlegge renoveringen av stua. Her vil du rett og slett få mye god stue-inspirasjon som du kan ta med deg videre inn i renoveringsprosjektene.
Kort oppsummert
  • Skreddersy stua til livsstilen din. Tenk på gulv, belysning, møbler og elektronikk når du skal bestemme hva du vil ha.
  • Velg et interiørdesign som viser frem din personlighet og som hjelper deg med å velge møbler og farger.
  • Ta i bruk den “femte fasaden”, taket, og tenk på å tilføre takvinduer for å forvandle rommet med dagslys.

Stue inspirasjon: Design drømmestua

Hvis du er som resten av oss, vil du også at stua skal være både lys og åpen i tillegg til å være en hyggelig samlingsplass. Men hvordan skal den se ut? Hvordan skaper du det beste miljøet for familiehygge? Hva med renoveringsbudsjettet? Design drømmestua med disse ideene:

Hva trenger du og hva vil du ha?

Før du starter med renoveringen av stua lager du en liste med hva du trenger og hva du vil ha. Du kan bruke den gamle stua som utgangspunkt: Hva liker du med den, hva vil du endre og hva kan du ta vare på?

Stua bør passe til livsstilen din. Når du lager en liste med det du vil ha, må du huske å legge en plan for gulv, belysning, møbler og elektronikk – både lyd og bilde.

Bestem deg for et interiørdesign

Interiørdesign kan få rom til å bli mer inviterende og forbedre rommet ved å tilpasse det til din livsstil. Når rommet er godt designet, ser det ikke bare bra ut: Det sørger for at alt i rommet har en funksjon.

Du kan tenke på å forvandle stua etter en bestemt stil. Gjør rommet mer luksuriøst med en elegant, minimalistisk stil. Gi det en moderne følelse med skarpe linjer og en enkel fargepalett, eller gå får et klassisk uttrykk med dybde, lag og dimensjonalitet. En interiørdesignstil er den perfekte måten å vise frem din personlighet og et utmerket utgangspunkt for å velge møbler og farger til stua.

Tenk på renoveringsplanen og et budsjett

Uansett om du skal renovere stua eller et annet rom i huset, må du alltid ha en plan og et budsjett.

Hvis du skal renovere selv, må du sørge for at du har god nok tid til hvert trinn og vurdere å ansette profesjonelle fagarbeidere til f.eks. elektrisk arbeid. Hvis du ansetter en entreprenør, må du ikke anta at entreprenøren forstår hva du vil: Gjør hver del av planen tydelig og sjekk hyppig for å påse at planen følges.

Det er en stor fordel for budsjettet og entreprenøren at du har en plan allerede tidlig i prosessen.

Se stua i et nytt naturlig lys

Det er ingenting som får et rom til å virke mer inviterende enn dagslys. Tilfør mer naturlig lys til stua ved å maksimere rommet og få det til å se større ut. Tilføring av takvinduer til renoveringsplanen for stua, er en avgjørelse du ikke vil angre på!

Skap et nytt fokuspunkt med naturlig lys

Et fokuspunkt i interiørdesignet blir et blikkfang og tilfører estetisk verdi til stua. Alt du trenger å gjøre er å se opp! Over deg har du en vegg som ofte blir oversett, nemlig taket! Skap et fokuspunkt ved å dra nytte av denne, ofte glemte, ‘femte fasaden’. Monter vakre trebjelker, mal taket i en sterk farge eller tilfør takvinduer for å skape en annen type fokuspunkt i interiørdesignet.

Forvandle rommet med dagslys og vakker utsikt ved å montere takvinduer. Det naturlige lyset fremhever fargene på veggene og møblene, og skaper liv i rommet på ulike måter hele dagen med endrende sollys.

Tre grunner til hvorfor du vil elske takvinduer i stua

Naturlig lys gir deg bedre helse og velvære. Lyset frisker opp og forvandler livene våre. Her er tre andre grunner til at du kommer til å elske takvinduer i stua:

  • Funksjonelt: Takvinduer plasseres i taket, noe som lar deg leke med interiørdesign uten å blokkere det naturlige lyset.
  • Lavere strømregning: Dagslys lyser opp rommet uten strøm, noe som gjør at du får lavere strømregning.
  • Lyskontroll: Lyst eller mørkt? Du har fullstendig lyskontroll på VELUX takvindu når du kombinerer det med en VELUX innvendig gardin.
Før du starter med renoveringen av stua lager du en liste med hva du trenger og hva du vil ha. Bruk den gamle stua som utgangspunkt: Hva liker du med den, hva vil du endre og hva kan du ta vare på?

Forfatter

VELUX Editorial team

Del

Les flere artikler

Inspirasjon til interiøret: Slik gjør du stuen perfekt
Blås nytt liv i boligen ved å renovere stuen, som gjerne er et av de viktigste rommene i hjemmet: Det er her vi slapper av etter en lang dag eller tar imot gjester. En fin måte å gi stuen et løft på, er å sette inn takvindu.
Les hele artikkelen
Slipp inn lys i stuen: Design stua di med naturlig dagslys
Design stua med mål om å skape et inviterende hjemmemiljø for alle i familien. En av måtene du kan få mest mulig ut av plassen er å tilføre lys i stuen. Naturlig lys kan forbedre stua dramatisk, så gjør deg klar til å designe og forvandle stua!
Les hele artikkelen
Skap en mer energieffektiv bolig
Før du går i gang med å bygge eller renovere, bør du sjekke energieffektiviteten i boligen din. Når du investerer i energieffektive produkter som takvinduer, sparer du både energi og penger på lang sikt.
Les hele artikkelen
Skal du montere et takvindu? Her er 8 trinn som får deg i gang
Takvinduer er en flott måte å fornye rommet med naturlig lys. Ved å slippe inn mer lys i rommet, kan du forvandle ubrukte loft og mørke områder til vakre og ubrukte rom. Det er en myte at det er vanskelig og dyrt å montere takvinduer som en del av renoveringsprosjektet. La oss ta for oss hvordan montering av takvindu foregår.
Les hele artikkelen
Alt du trenger å vite om vinduer for flate tak
Bor du i et hus med et flatt tak? Er du på utkikk etter lysere rom? Da kan vinduer for flate tak være noe for deg. Vinduer for flate tak tilfører mer lys i hjemmet og skaper vakre, lysfylte rom.
Les hele artikkelen