Montering av takvinduer: Slik finner du riktig løsning

Takvinduer kan være akkurat det som skal til for å gjøre rommet eller tilbygget lysere. Selv om takvinduer kan gi ethvert rom en forvandling til det bedre – og gi en lang rekke fordeler – er der et par ting du må tenke over før du går løs med sleggen. Vi har her samlet alt du trenger å vite før du monterer takvinduer.
Kort oppsummert
  • Tenk over hvor store takvinduene dine skal være, da dette vil ha stor betydning for mengden lys som slippes inn. Avklar i tillegg hva rommet skal brukes til, slik at du kan gjøre deg opp en mening om hvor mye lys som faktisk trengs.
  • Sørvendte rom bør gjerne utstyres med gardiner, screens eller rulleskodder, slik at du kan ha full kontroll når solen skinner som sterkest. 
  • Når du har bestemt deg for hvilke takvinduer du vil ha, er neste trinn å undersøke hvilke byggearbeider du har tillatelse til å utføre. Husk at du på enkelte områder plikter å følge byggforskriftene for å innfri kravene til sikkerhet og energi.

Tenk over hvilken type takvindu du vil ha

Det finnes mange typer takvinduer som kan fylle rommet ditt med naturlig lys. Her er noen viktige ting å tenke over før du skjærer hull i taket:

Størrelse: Hvor store skal takvinduene dine være? Vindusstørrelsen har stor betydning for mengden lys som slippes inn. VELUX tilbyr et bredt spekter av størrelser, slik at du kan være sikker på å finne et takvindu som passer perfekt til nettopp din bolig.

Betjening: Vil du at takvinduet skal være manuelt eller fjernbetjent? Valget er ditt! Hvis vinduet befinner seg utenfor rekkevidde, eller du ganske enkelt vil ha maksimal komfort, bør du gå for et fjernbetjent takvindu. Da kan du enkelt åpne og lukke det med en veggbryter, og de automatiske regnsensorene sørger for at takvinduene lukkes om himmelens sluser åpner seg!

Formålet med rommet: Hva brukes rommet først og fremst til: hjemmekontor, lekeplass for barna, yoga-rom, bibliotek eller noe annet? Tenk over hva som skal være formålet med rommet, og hva du da trenger. Hvis du skal jobbe eller lese, trenger du mye lys, mens du for yoga og meditasjon gjerne vil ha mer dempet belysning.

Himmelretning

Når du har besluttet å sette inn nytt takvindu, er neste trinn å finne ut hvilken retning du vil at lyset skal komme fra, og hvilken stemning du ønsker å skape.

Nordvendt: Rom som vender mot nord, vil i stedet for direkte sollys få nedtonet, naturlig lys. Takvinduer maksimerer mengden dagslys som slippes inn i løpet av dagen.

Sørvendt: Rom som vender mot sør, fylles med varmt lys gjennom hele dagen. Om sommeren, og da særlig ved middagstider, vil lyset imidlertid være svært skarpt. Hvis du monterer takvindu i et sørvendt rom, vil det derfor være lurt å legge til gardiner og screens, eller rulleskodder.

Østvendt: Dette rommet er perfekt for morgenfuglene blant oss, og gir en varm og solfylt start på dagen. Rommet vil være lysest tidlig om morgenen. Om vinteren får du maksimalt ut av det lille lyset årstiden har å by på.

Vestvendt: Fra denne retningen slipper du inn kveldslyset, som kan være helt magisk om sommeren. I vestvendte rom får du mest lys utover de sene ettermiddagstimene.

Byggforskrifter

Når du har bestemt deg for å montere takvindu, anbefaler vi at du setter deg inn i lovverket, slik at du vet hvilke byggeprosjekter du har tillatelse til å utføre. Husk at du på enkelte områder plikter å følge byggforskriftene for å innfri kravene til sikkerhet og energi. Vårt råd til deg er derfor at du går gjennom dokumentene om innfrielse av forskrifter.

Innvendig og utvendig solskjerming

Uansett hvilken retning boligen vender, bør du vurdere innvendig og utvendig solskjerming for ekstra komfort. Avhengig av retningen kan det f.eks. være lurt å ha varmebeskyttende screens eller rulleskodder i sørvendte rom, og fjernbetjente blendingsrullegardiner på soverommet.
Takvinduer kan være akkurat det som skal til for å gjøre rommet eller tilbygget lysere. Selv om takvinduer kan gi en lang rekke fordeler, er der imidlertid et par ting du må tenke over først.

Les flere artikler

Myter om takvinduer
Ikke la myter om takvinduer stoppe deg fra å få et hjem badet i naturlig dagslys. Det er ingen god grunn til å ikke få dagslys og frisk luft til å strømme inn i huset fra taket. Det er den beste måten å forbedre innekomforten, forvandle rommet, gjøre interiøret levende og forene inne- og utemiljø.
Les hele artikkelen
Alt du trenger å vite om takvinduer
Mer dagslys fra taket kan dramatisk endre utseendet og følelsen i rommet. I motsetning til hva folk flest tror, kan nesten alle rom dra nytte av takvinduer. Bli kvitt vanlige misforståelser om takvinduer og tilfør dagslysmagi til huset.
Les hele artikkelen
Holder du på med en renovering hjemme? Les vår veiledning for hvordan du skaffer en profesjonell montør
Vurderer du en renovering i hjemmet og er bekymret for hvordan du finner de riktige profesjonelle montørene til å gjennomføre prosjektet? Du kan trenge en enkelt montør eller et helt team, avhengig av omfanget for prosjektet. Det viktigste er å finne en pålitelig profesjonell montør som kan hjelpe deg med å få drømmehjemmet.
Les hele artikkelen
Skap en mer energieffektiv bolig
Før du går i gang med å bygge eller renovere, bør du sjekke energieffektiviteten i boligen din. Når du investerer i energieffektive produkter som takvinduer, sparer du både energi og penger på lang sikt.
Les hele artikkelen
Montering av VELUX takvindu
Skal du montere et takvindu? Her er 8 trinn som får deg i gang
Takvinduer er en flott måte å fornye rommet med naturlig lys. Ved å slippe inn mer lys i rommet, kan du forvandle ubrukte loft og mørke områder til vakre og ubrukte rom. Det er en myte at det er vanskelig og dyrt å montere takvinduer som en del av renoveringsprosjektet. La oss ta for oss hvordan montering av takvindu foregår.
Les hele artikkelen