Inspirasjon til interiøret: Slik gjør du stuen perfekt

Moderne loftstue med åpne VELUX takvinduer og stilig innredning.
Blås nytt liv i boligen ved å renovere stuen, som gjerne er et av de viktigste rommene i hjemmet: Det er her vi slapper av etter en lang dag eller tar imot gjester. En fin måte å gi stuen et løft på, er å sette inn takvindu. Her får du inspirasjon til å friske opp og gjøre stuen din flottere.
Kort oppsummert
 • Ved hjelp av naturlig dagslys kan du få stuen til å føles som et helt nytt rom.Når du skal plassere takvinduet bør du tenke over hvilken retning rommet vender, slik at du fanger lyset best mulig i løpet av dagen.
 • Et takvindu i stuen gir deg mulighet til å skape et sunnere inneklima med frisk luft og naturlig lys.
 • Skaff deg en sjekkliste for renovering av stuen, slik at du enklere kan fastslå fokuspunktet i rommet, lage en fargepalett og sette opp et budsjett.

Gi stuen nytt liv med naturlig lys

Et takvindu kan få stuen til å se og føles helt annerledes ut. Rommet fylles med naturlig dagslys og ventileres godt. Å sitte i tussmørke er ikke godt i lengden, for hverken kropp eller sjel, så det er viktig å få riktig belysning.

Bruk dagslyset produktivt

Dagslys er en fantastisk naturressurs som er helt gratis! For å få maksimalt utbytte av dagslyset må du imidlertid være oppmerksom på hvordan boligen er vendt, slik at du kan fange lyset etter hvert som solen beveger seg over himmelen i løpet av dagen. Det er mange fordeler med å få inn naturlig dagslys i stuen, deriblant lavere strømforbruk og bedre inneklima.

La naturen slippe inn i stuen

I moderne boliger er man ofte opptatt av å skape en forbindelsene til naturomgivelsene. Mange velger derfor å ha flere planter hjemme, men du trenger ikke å skape en innendørs jungel for å få naturen inn i stuen. Med takvinduer kan du la naturen slippe inn i form av frisk luft og dagslys.

Skap et sunt miljø

Et sunt inneklima hjemme har alt å si. Dette gjelder ikke minst i stuen, der vi tilbringer så mye tid med familie og venner.

Bedre luft og ventilasjon

En av de største fordelene med å ha takvindu i stuen, er den forbedrede ventilasjonen. Stuen er der man slapper av og underholder gjester. Med et takvindu får du bedre luftsirkulasjon i stuen, og den høye plasseringen hindrer kald trekk.

Øk mengden naturlig lys

Du får inn betraktelig mer naturlig dagslys med takvinduer kontra fasadevinduer eller kvistvinduer. Undersøkelser viser at takvinduer faktisk slipper inn minst dobbelt så mye dagslys som vertikale fasadevinduer målt under sammenlignbare forhold. I tillegg reduserer takvinduer risikoen for gjenskinn.

Få stuen til å virke større

Selv om du kanskje ikke har mulighet til å utvide gulvarealet, finnes det råd. Med takvinduer får du inn mer lys i hele stuen, og det gjør at den plutselig virker større.

Kom i kontakt med naturen gjennom et takvindu

Takvinduer kan brukes til å slippe inn naturlig dagslys i stuen. Utover fordelene med økt dagslys i boligen, gir det bedre ventilasjon og luftsirkulasjon. Den høye plasseringen sørger dessuten for større sikkerhet.

Integrer naturomgivelsene i rommet ved hjelp av takvinduer

Med takvinduer kan du la naturen rundt bli en del av boligen. Store vinduer fungerer som et lerret for naturens gang, og gir deg mulighet til å følge på nært hold hvordan lyset og årstidene endrer seg.

Bruk kompasset ditt

Hvis du allerede har planlagt renoveringen av stuen, og det kun gjenstår å finne ut hvor takvinduene skal settes inn, bør du tenke over hvilken retning rommet vender. Dette hjelper deg å sikre at du får inn så mye dagslys som mulig.

 1. Nord: Hvis stuen vender mot nord, bør du velge varmere nyanser, og montere takvindu for å slippe inn mer dagslys.
 2. Øst: Et takvindu vendt mot øst gir deg mulighet til å fange morgensolen. For å gjøre lyset i rommet mykere og mer innbydende, kan du male veggene i en svakt grønn nyanse.
 3. Vest: Hvis takvinduet vender mot vest, vil det gi en mørkere tone på lyset enn hvis det hadde kommet fra en annen himmelretning. For å gjøre stuen ekstra koselig kan du male veggene i en jordnær farge.
 4. Sør: Hvis stuen vender mot sør, er den trolige det mest solrike rommet i boligen! Ton ned lyset med myke fargetoner som grønt, grått eller lyseblått.

Slik planlegger du renoveringen av stuen

Hvis du går med en drøm om å renovere stuen, trenger du en detaljert plan. Stuen er gjerne et sted hvor du vil ha det koselig. Her er noen ting du bør ha i bakhodet når du skal renovere:

 1. Hvilken funksjon skal stuen ha?
 2. Hvor er fokuspunktet eller det primære området i rommet?
 3. Hvilken fargepalett er brukt i resten av boligen?
 4. Hvilket budsjett har du tenkt?

Koble sammen kjøkkenet og stuen

Hvis du vil at stuen skal virke større, og du samtidig har planer om å slå sammen flere rom, vil en åpen planløsning for kjøkken/stue være ideell. Med en åpen og integrert layout kan du lage mat og til samme tid hygge deg med familie eller gjester. Hvis du bestemmer deg for å slå sammen to rom til ett, er det viktig at du tenker over ventilasjon og belysning. Pass derfor på å planlegge godt før du går i gang med renoveringen.
Et takvindu kan få stuen til å se og føles helt annerledes ut.

Les flere artikler

Stilig moderne stue med skinnsofa, trebord, planter og VELUX takvindu.
Oppussing av stue: Inspirasjon til bedre lys og design
Stua er selve hjertet i huset. Det er her vi tilbringer mest tid når vi er hjemme – fra å slappe av med familie og venner, til å være en sofagris og se på favorittprogrammer på TV. Det å få mest ut av stua er viktig, spesielt hvis du skal renovere! Her er en liste med ideer som vil hjelpe deg med å planlegge oppussingen av stua di.
Les hele artikkelen
Koselig loftstue med VELUX takvinduer og naturlig lys.
Slipp inn lys i stuen: Design stua di med naturlig dagslys
Design stua med mål om å skape et inviterende hjemmemiljø for alle i familien. En av måtene du kan få mest mulig ut av plassen er å tilføre lys i stuen. Naturlig lys kan forbedre stua dramatisk, så gjør deg klar til å designe og forvandle stua!
Les hele artikkelen
Boligbygg med røde takstein og flere VELUX takvinduer, omgitt av bynær vegetasjon.
Montering av takvinduer: Slik finner du riktig løsning
Takvinduer kan være akkurat det som skal til for å gjøre rommet eller tilbygget lysere. Selv om takvinduer kan gi ethvert rom en forvandling til det bedre – og gi en lang rekke fordeler – er der et par ting du må tenke over før du går løs med sleggen. Vi har her samlet alt du trenger å vite før du monterer takvinduer.
Les hele artikkelen
Koselig loftskontor med VELUX takvindu, skrivebord og bærbar PC.
Kostnadene for å montere flere vinduer i et rom - hvordan du budsjetterer for oppgradering av dagslys
Mer dagslys ovenfra er en effektiv måte å forvandle boligen. Likevel mener mange at det er både tidkrevende og dyrt å montere takvinduer.Vi er her for å fortelle deg at det ikke stemmer.​ Det er ikke så dyrt og komplisert å montere takvinduer som du kanskje tror. Du trenger bare god planlegging og budsjettering. Her er alt du trenger å vite om kostnadene for å tilføye flere takvinduer og hvordan du budsjetterer dette boligprosjektet.
Les hele artikkelen
Koselig loftsoverom med VELUX takvindu og reflekterende glassvegg, med utsikt over grøntområder.
Spar energi med smarthusløsninger
Fremtiden er allerede her. Vi har teknologi som skaper mer effektive og sunnere hjem, og VELUX takvinduer er en del av det. Smarthusløsninger​ er kommet for å bli, og vi kan optimalisere boforholdene med integrert teknologi. Smarttelefoner gjør det mulig å overvåke og kontrollere enhetene hjemme, som gir deg flere helsefordeler. Ingenting skjer av seg selv - så start med å tilkoble ett apparat til et annet.
Les hele artikkelen