Alt du trenger å vite om bygging av ny bolig og hvordan du forvandler det med dagslys

Moderne boligbygg med store vinduer og naturlige designelementer.
Uansett om du allerede skal starte med et nybygg eller er usikker på hvor du skal bygge, er det spennende tider du har i møte. Å skape et hjem krever mye av deg og dine evner til å planlegge. Få en god start med våre ekspertråd om bygging av egen bolig og hvordan du fyller den med dagslys!
Kort oppsummert
  • Begynn først med budsjettet. Finn ut hvordan du vil finansiere prosjektet og så beregne kostnadene.
  • Ta kontakt med lokal planavdeling tidlig i prosessen for å finne ut om prosjektet og tomten er mulig.
  • Desto flere avgjørelser du tar i designstadiet, jo bedre er det, og det omfatter avgjørelser angående vinduer og dagslys. Tilpasning av dagslyset i boligen vil sikre bedre energieffektivitet, inneklima og helse.

Slik bygger du din egen bolig

Det er mange fordeler med å bygge egen bolig. Du får designe en bolig som oppfyller alle behov og ønsker. Det er også mye hardt arbeid, det er mange ting du må ta hensyn til før du starter. Heldigvis er vi her for å hjelpe til!

Hvordan starte prosjektet — tips og råd

En god start på boligprosjektet (nybygg), vil gjøre hele prosessen mye mer behagelig. La oss hjelpe deg med en liste over tips og råd når du bygger din egen bolig.

Sett opp et budsjett

Råd: Sett opp et budsjett i de tidlige stadiene. Det er en stor økonomisk forpliktelse å bygge egen bolig. Derfor er budsjettet et av de første oppgavene du burde ta for deg. Finn ut hvordan du vil finansiere bygget og så beregne kostnadene.

Tips: Ikke gå over budsjettet! Vær realistisk når du setter din visjon og forventninger til bygget opp mot budsjettet. Mye kan gå galt, så ikke glem å ha et buffer.

Finn tomten

Råd: Vær tålmodig, kreativ og ha et åpent sinn. Det kan være vanskelig å finne en tomt. Informer venner, familie og kolleger om at du leter og bruk medier så mye som mulig.

Tips: Ikke bli for ivrig før du har gjort alt hjemmearbeidet. Vær oppmerksom på problemer når du velger tomten og husk å undersøke tilgjengelige tjenester som gass, elektrisitet og bredbånd, samt grunnundersøkelser.

Få planleggingstillatelser

Tips: Ikke anta. Aldri kjøp en tomt uten at byggetillatelsen er på plass.

Råd: Ta kontakt med lokal avdeling tidlig i prosessen. Før du bygger drømmeboligen, må du finne ut om prosjektet og tomten er mulig og tilgjengelig.

Ha et godt planlagt design

Råd: Ta så mange avgjørelser som mulig før du begynner med byggearbeidet. Designstadiet er kritisk! Den omfatter layout og arkitektur, samt valg av dører, vinduer og andre innredninger.

Tips: Ikke vent til siste liten med store avgjørelser. Jo flere ting du har avgjort under designstadiet, jo mer sannsynlig er det at du holder deg innenfor timeplanen og budsjettet.

Samle drømmeteamet

Råd: Ta deg tid til å sette sammen teamet ditt. Hvis du er som de aller fleste, vil du trenge hjelp til å fullføre prosjektet. Sjekk nettanmeldelser, få anbefalinger fra venner, og ta noen møter for å finne entreprenører du kan stole på.

Tips: Ikke bare vurder ut ifra den angitte tiden! Det tar tid å bygge selv. Du må samle sammen et team som gir deg en god magefølelse.

Og til slutt, det vi alle har ventet på: Det er tid for å sette i gang!

Inkluder dagslys i planen din

Jo flere avgjørelser du tar i designstadiet, desto bedre er det når du bygger egen bolig. Dette omfatter beslutningstaking om vinduer og dagslys. Tilpasning av dagslyset i boligen vil sikre bedre energieffektivitet, inneklima og helse. Men hvor skal du starte?

Det er mange fordeler med å bygge egen bolig. Du får designe en bolig som oppfyller alle behov og ønsker. Det er også mye hardt arbeid, så det er mange ting du må ta hensyn til før du starter.

Forfatter

VELUX Editorial team

Del

Les flere artikler

Skap en mer energieffektiv bolig
Før du går i gang med å bygge eller renovere, bør du sjekke energieffektiviteten i boligen din. Når du investerer i energieffektive produkter som takvinduer, sparer du både energi og penger på lang sikt.
Les hele artikkelen
Skal du montere et takvindu? Her er 8 trinn som får deg i gang
Takvinduer er en flott måte å fornye rommet med naturlig lys. Ved å slippe inn mer lys i rommet, kan du forvandle ubrukte loft og mørke områder til vakre og ubrukte rom. Det er en myte at det er vanskelig og dyrt å montere takvinduer som en del av renoveringsprosjektet. La oss ta for oss hvordan montering av takvindu foregår.
Les hele artikkelen
Alt du trenger å vite om vinduer for flate tak
Bor du i et hus med et flatt tak? Er du på utkikk etter lysere rom? Da kan vinduer for flate tak være noe for deg. Vinduer for flate tak tilfører mer lys i hjemmet og skaper vakre, lysfylte rom.
Les hele artikkelen
Alt du trenger å vite om takvinduer
Mer dagslys fra taket kan dramatisk endre utseendet og følelsen i rommet. I motsetning til hva folk flest tror, kan nesten alle rom dra nytte av takvinduer. Bli kvitt vanlige misforståelser om takvinduer og tilfør dagslysmagi til huset.
Les hele artikkelen
Holder du på med en renovering hjemme? Les vår veiledning for hvordan du skaffer en profesjonell montør
Vurderer du en renovering i hjemmet og er bekymret for hvordan du finner de riktige profesjonelle montørene til å gjennomføre prosjektet? Du kan trenge en enkelt montør eller et helt team, avhengig av omfanget for prosjektet. Det viktigste er å finne en pålitelig profesjonell montør som kan hjelpe deg med å få drømmehjemmet.
Les hele artikkelen