Slik gjør du hjemmet ditt mer energieffektivt

Koselig hjemmekontor på loftet med naturlig lys fra VELUX takvinduer og inneplanter.
Vi bruker opptil 90 % av tiden vår innendørs. Vi hører mye om utendørs forurensning og økte CO2-nivåer, men hva med luftkvaliteten i boligen? Kvaliteten på inneluften har mye å si for helsen vår. Vi puster i gjennomsnitt inn rundt 10 000 liter luft per dag – mesteparten hjemme. Det er mye luft! Takvinduer kan etter vår mening tilføre enhver bolig et estetisk element i tillegg til mengder av naturlig lys. Attpåtil er de med på å skape et sunnere inneklima.
Kort oppsummert
  • Det er viktig å vite hva som påvirker kvaliteten på inneklimaet, som blant annet skorsteinseffekten (varm luft stiger opp), fuktighet samt forurensning og allergener i luften.
  • Takvinduer forbedrer inneklimaet gjennom mer effektiv ventilering. Ved å overvåke luftkvaliteten med VELUX ACTIVE with NETATMO kan du sikre et sunt inneklima hjemme.
  • Godt inneklima gir en rekke helsefordeler i form av blant annet økt trivsel, økt produktivitet og mindre risiko for allergier.

3 ting du trenger å vite om inneklima

Skorsteinseffekten

Skorsteinseffekten innebærer at varm inneluft beveger seg fra bunn til topp i boligen. Om vinteren vil kald luft sive inn på grunnivå, stige etter hvert som temperaturen øker, og forsvinne ut gjennom loftet eller overetasjen. Luften leter seg ut gjennom små sprekker og åpninger i bygningen. I tillegg til trekken, merker du det på strømregningen. I et vanlig hjem er opptil 40 % av energiforbruket «fyring for kråka». Som om ikke det var ille nok, slippes det i tillegg inn forurensning som reduserer luftkvaliteten inne.

Fuktighet

Det er viktig å ha riktig grad av fuktighet hjemme. Ideelt sett bør fuktigheten ligge på 30–40 % om vinteren og 50–60 % om sommeren. Tørr luft gir tørre og sprukne lepper! I tillegg kan hår og klær bli statiske. Om sommeren kan fuktig luft skape problemer for astmatikere og allergikere – først og fremst på grunn av den økten mengden støvmidd. Når du vet fuktighetsnivået i boligen, har du et godt utgangspunkt for å optimalisere inneklimaet. Ved å unngå høyt fuktighetsnivå kan du sikre et bedre innemiljø.

Luftkvalitet innendørs

God luftkvalitet innebærer at luften er uten forurensninger som skaper irritasjon, ubehag eller helseplager. Det å få puste inn ren luft hjemme gjør godt for både kropp og sjel.

Les mer om luftkvalitet i forskningsstudien vår.

Takvinduer vil bidra til bedre inneklima

Bedre luftkvalitet

For at takvinduene skal bidra maksimalt til et godt inneklima, kan du legge til VELUX ACTIVE with NETATMO, som kobles til de elektriske eller solcelledrevne VELUX takvinduene dine. Luftkvaliteten og temperaturen spores da automatisk for å bevare godt inneklima. Det dreier seg her om et sensorbasert ventilasjonssystem som sporer CO2-nivået. De elektriske og solcelledrevne VELUX takvinduene har i tillegg en innebygd regnsensor som automatisk lukker takvinduene hvis det skulle begynne å regne.

Ventilasjon

Den enkleste måten for å kvitte seg med skadelige stoffer i luften innendørs, er å ventilere: Ved å åpne vinduene løser du raskt en rekke problemer. Gjennom ventileringen blir det sluppet ut overskytende fuktighet. Dette forebygger strukturskader som skyldes kondens, muggdannelse og bygningsfeil – samt luftveisplagene dette kan gi. Hyppig ventilering er avgjørende for et sunt inneklima. Å sette inn et takvindu som åpnes og lukkes automatisk, er en enkel måte å sikre et sunt inneklima på, gjennom god ventilering.

Helsegevinster med frisk luft hjemme

Komfort: Frisk luft gjør godt! Du kjenner det straks du kommer inn i rommet.

Helse: Å puste inn dårlig luft kan være skadelig for helsen. Midden trives godt i fuktige omgivelser. God luft kan redusere risikoen for allergier og astma.

Prestasjonsevne: God luft kan øke trivselen generelt, og styrker konsentrasjonen. Hvis du har hjemmekontor, så husk å lufte hyppig i løpet av dagen.

Vi puster i gjennomsnitt inn rundt 10 000 liter luft per dag – mesteparten hjemme. Det er mye luft!

Forfatter

VELUX Editorial team

Del

Les flere artikler

Skap en mer energieffektiv bolig
Før du går i gang med å bygge eller renovere, bør du sjekke energieffektiviteten i boligen din. Når du investerer i energieffektive produkter som takvinduer, sparer du både energi og penger på lang sikt.
Les hele artikkelen
Myter om takvinduer
Ikke la myter om takvinduer stoppe deg fra å få et hjem badet i naturlig dagslys. Det er ingen god grunn til å ikke få dagslys og frisk luft til å strømme inn i huset fra taket. Det er den beste måten å forbedre innekomforten, forvandle rommet, gjøre interiøret levende og forene inne- og utemiljø.
Les hele artikkelen
De beste smarthusløsningene for et sunnere hjem
Verden har omfavnet smarthusløsninger, fra Wi-Fi-lyspærer til dørklokkekameraer. Men visste du at smarthusteknologi også kan gjøre hjemmet ditt sunnere?
Les hele artikkelen
Alt du trenger å vite om takvinduer
Mer dagslys fra taket kan dramatisk endre utseendet og følelsen i rommet. I motsetning til hva folk flest tror, kan nesten alle rom dra nytte av takvinduer. Bli kvitt vanlige misforståelser om takvinduer og tilfør dagslysmagi til huset.
Les hele artikkelen
Holder du på med en renovering hjemme? Les vår veiledning for hvordan du skaffer en profesjonell montør
Vurderer du en renovering i hjemmet og er bekymret for hvordan du finner de riktige profesjonelle montørene til å gjennomføre prosjektet? Du kan trenge en enkelt montør eller et helt team, avhengig av omfanget for prosjektet. Det viktigste er å finne en pålitelig profesjonell montør som kan hjelpe deg med å få drømmehjemmet.
Les hele artikkelen