Slik lager du et budsjett for tilbygg

Family in bright kitchen with VELUX 3in1 roof windows
Ønsker du å bygge ut, men er usikker på hvor mye det vil koste? Når familien vokser og dere trenger mer plass, kan et tilbygg være en ideell løsning. Har du sett etter inspirasjon til prosjektet ditt på Pinterest og Instagram, men lurer på hvor mye du vil måtte ut med for at drømmen skal bli virkelighet? Disse fire enkle trinnene hjelper deg til å få en god start.

Lag et budsjett for tilbygget i fire trinn

Et solid budsjett er alfa og omega når du skal renovere boligen. Et gjennomtenkt budsjett er med på å sikre at prosjektet går etter planen. Disse fire trinnene hjelper deg å komme godt i gang.

Trinn 1: La deg inspirere

Du kommer fort nok ned på jorda igjen, så la fantasien få løpe litt løpsk i startfasen. Hent inspirasjon fra Pinterest, Instagram og hjemmene til venner og bekjente, og lag deretter ønskelister og visuelle oppslagstavler med alt det du vil tilbygget skal ha.

Trinn 2: Skill mellom det du må ha, og det som er kjekt å ha

Etter å ha drømt deg litt bort, er tiden inne for å planlegge og sortere i «må ha» og «kjekt å ha». Tenk på at tilbygget skal passe til livsstilen din.

Og husk: Innredning kan skiftes ut relativt raskt og billig, men selve bygningskonstruksjonen er vanskeligere å endre på. Pass derfor på når du planlegger tilbygget at det blir stort nok, og at alle hovedelementene – gulv, elektrisk anlegg, takvinduer og dører – tas med fra start av.

Kort oppsummert
  • Sorter ønskelisten din etter hva du må ha, og hva som er kjekt å ha. Tenk på at innredningen er enkel å skifte ut, men at det er vanskeligere å få gjort noe med selve konstruksjonen. Sørg derfor for at tilbygget blir tilstrekkelig stort, og at sentrale elementer som elektrisk anlegg og takvinduer planlegges inn fra start av.
  • Du kan spare penger umiddelbart ved selv å stå for prosjektstyringen, men det er viktig at du føler deg sikker når du velger ut og leder håndverkerne. Ellers kan det bli en kostbar affære.
  • Unngå mørke og utrivelige rom ved å legge til takvinduer som lar lyset slippe dypere inn i tilbygget

Trinn 3: Sett sammen vinnerteamet

Hvem skal lede byggeprosjektet: du eller en entreprenør? Det er fordeler og ulemper ved begge alternativer.

Det kan være vanskelig å finne dyktige og pålitelige håndverkere til jobben. «Billigere entreprenører» er ofte overbooket eller mangler tilstrekkelig kompetanse – noe som kan gjøre at arbeidet trekker i langdrag, blir dårlig utført eller forårsaker sure ekstrautgifter. Hvis du bestemmer deg for å la en entreprenør lede prosjektet, bør du ta deg tid til å innhente anbefalinger fra kollegaer, venner og familie. I tillegg kan det være lurt å gjøre en grundig sjekk av kompetansen til håndverkerne, og be om å få se eksempler på utførte prosjekter før du skriver under på en kontrakt.

Du kan spare penger umiddelbart ved selv å stå for prosjektstyringen, men det er viktig at du føler deg sikker når du velger ut og leder håndverkerne. Ellers kan det bli en kostbar affære.

«Et solid budsjett er alfa og omega når du skal renovere boligen. Et gjennomtenkt budsjett er med på å sikre at alt går etter planen.»

Trinn 4: Sett opp et budsjett og tidsskjema for renoveringsarbeidet, og følg det

Den viktigste delen av planleggingen er å sikre at du har råd til å betale for tilbygget. Ta deg derfor tid til å utarbeide et endelig budsjett før du går i gang med å bygge.

Å sette opp et budsjett krever mye forutgående arbeid. Du må ta høyde for utgifter både til arbeid, material og innredning. Samarbeid med entreprenøren om å holde kostnadene og tidsfristene på et realistisk nivå. Budsjetter minst 20 % over de anslåtte kostnadene for tilbygget, slik at du har en buffer. Uansett hvor godt du leder prosjektet, vil det alltid oppstå uforutsette kostnader.

Når du leier fagfolk, så husk at tid er penger. Forsinkelser kan sende kostnadene rett til værs. Bli derfor enig med entreprenøren om et konkret tidsskjema før prosjektet igangsettes. Dette vil hjelpe deg å holde budsjettet, samtidig som håndverkerne og montørene må ta ansvar for å levere sin del av prosjektet til avtalt tid.

Ikke inngå kompromisser på naturlig lys

Et tilbygg kan bety at lyskilden flyttes lenger unna midten av rommet. For å unngå mørke og utrivelige rom kan du imidlertid legge til takvinduer som lar lyset slippe dypere inn i tilbygget – du kommer ikke til å angre!

Se tilbygget i et helt nytt og naturlig lys

Gjennom tilførselen av naturlig lys viser rommet seg fra sin beste side og føles større. Ved å legge til takvinduer i tilbygget fremstår boligen i et helt nytt lys og oppleves som mer innbydende.

Få enda flere fordeler

Takvinduer er en genial løsning for å få inn mer dagslys, da lyset vil trenge dypere inn enn gjennom fasadevinduer. Med takvinduene fra VELUX kan du velge fra et bredt spekter av løsninger, få topp betjeningskomfort med smarthusløsningen VELUX ACTIVE with NETATMO og sette personlig preg på boligen ved hjelp av stilriktig innvendig og utvendig solskjerming.

Les flere artikler