Slik planlegger du et tilbygg på huset ditt

Nærbilde av hender som skisserer en romplan på et nettbrett, med notater for et VELUX takvindu.
Er det trangt om plassen hjemme? Før du begynner å se deg om etter ny bolig, bør du vurdere et tilbygg på huset. Dette er ofte den mest prisvennlige og tidsbesparende løsningen. Med et tilbygg kan du skape mer plass, forbedre livskvaliteten og øke verdien på eiendommen – pluss at du slipper å forlate nabolaget du trives så godt i.

Det er mye å ta stilling til for å sikre at det nye tilbygget faktisk innfrir ønskene og behovene til hele familien, så les videre og la veiledningen for tilbygg hjelpe deg med planleggingen.
Kort oppsummert
  • Tenk over dagslyset allerede i designfasen – takvinduer sørger for at tilbygget kan fylles med naturlig lys.
  • Sjekk kompetansen til entreprenørene dine grundig, slik at du er sikker på at de er i stand til å realisere ønskene dine. Personlige anbefalinger er gull verdt!
  • Sørg for at byggeplanene dine innfrir byggforskriftene og eventuelle krav til byggetillatelse.

Hva er det du ser for deg?

Første bud når du skal bygge ut boligen, er at du har sluttresultatet klart for øyet. Du vet at du trenger mer plass, men til hva? Hva fungerer bra og mindre bra med rommene du allerede har? Hvilke problemer skal tilbygget løse? Kanskje drømmer du om en åpen planløsning for kjøkken og stue som gir plass til store familiesammenkomster, et eget hobbyrom, et lekerom til barna eller et multifunksjonelt rom som kan fungere både som hjemmekontor og gjesterom. Ha klart for deg hva du trenger, før du møter arkitekten eller håndverkeren. Dette gjør det enklere å utarbeide en plan som innfrir de faktiske behovene dine.

La deg inspirere

Det er nå du skal tenke stort og lage en ønskeliste. Bli en selvlært ekspert på tilbygg ved å lese interiørblader, se oppussingsprogrammer på TV og gå til Instagram og Pinterest for å få ideer, og finne ut av hva som er din stil og smak. Stikk også innom venner som har bygget om boligen, slik at de kan gi deg gode tips til renoveringen.

Sett opp et budsjett

Et nøye gjennomtenkt budsjett er med på å sikre at du sitter igjen med et tilbygg som ble akkurat slik du hadde tenkt – også prismessig. Sorter ønskelisten din ut fra hva du må ha, og hva som er kjekt å ha. Lag deretter kostnadsoverslag for alt fra håndverker, arkitekt, materialer, byggeavgifter og innredning – det kan godt hende du må justere ønskelisten på nytt etterpå! Husk også at du bør ha en buffer i budsjettet. I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du setter opp et fornuftig budsjett for tilbygget ditt.

Finn en kompetent entreprenør

Tenk over hvilke eksperter du vil hyre til prosjektet. En arkitekt eller designer kan være dyr, men har erfaring og ekspertise som kan gjøre hele forskjellen – fra rådgivning om byggeteknikker til kunnskap om hvordan du utnytter det eksisterende boligarealet optimalt.

Enten du hyrer en arkitekt, håndverker eller annen ekspert, så ta deg tid til å gjøre en bakgrunnssjekk. Innhent flere tilbud, kikk på avsluttede prosjekter og snakk med tidligere kunder. Be venner og familie om å komme med anbefalinger. Kort sagt: Sørg for at du kan være trygg på at aktøren du gir oppdraget til, har fagkunnskapen og kommunikasjonsevnen som kreves. Dere skal tross alt kanskje samarbeide i opptil flere måneder.

Husk naturlig lys

Det er viktig å ta høyde for dagslyset allerede i designfasen. Et tilbygg kan av og til gjøre at lyskilden flyttes lenger unna midten av rommet, slik at det oppstår mørke områder. Ved å legge til takvinduer i tilbygget får du imidlertid inn opptil dobbelt så mye lys som med fasadevinduer i samme størrelse, samtidig som det naturlige lyset trenger dypere inn i rommet. I motsetning til fasadevinduer lar takvinduene dagslyset få nå helt ut i hvert hjørne av rommet i løpet av dagen, da de ikke påvirkes av retningen rommet vender. Tenk over hvor i tilbygget du trenger mest lys – monter f.eks. et takvindu over kjøkkenet for å få optimalt arbeidslys når du lager mat.

Sørg for å innfri forskrifter og eventuelle krav om byggetillatelse

Et viktig trinn i prosessen er å sette seg inn i hvilke byggetillatelser og byggforskrifter som gjelder for ditt prosjekt. Som regel vil det være nødvendig med byggetillatelse så lenge tilbygget henger sammen med boligen. Det er også andre regler hvis boligen eller området er fredet.

Tilbygg krever som oftest byggetillatelse og -søknad, og du må følge byggforskriftene for å sikre at arbeidet innfrir minimumsstandarden. Hvis du dessuten deler vegg med en nabo, kan du være lovpålagt å gi vedkommende to måneders varsel. Å ta en vennlig prat med naboene for å si fra om byggeplanene, kan ellers i alle tilfeller være lurt for å bidra til at prosjektet går knirkefritt.

Kontakt ditt lokale byplankontor eller en byggekonsulent for å få rådgivning til prosjektet.

Første bud når du skal bygge ut boligen, er at du har sluttresultatet klart for øyet. Du vet at du trenger mer plass, men til hva? Hva fungerer bra og mindre bra med rommene du allerede har? Hvilke problemer skal tilbygget løse?

Forfatter

VELUX Editorial team

Del

Les flere artikler

Alt du trenger å vite om bygging av ny bolig og hvordan du forvandler det med dagslys
Uansett om du allerede skal starte med et nybygg eller er usikker på hvor du skal bygge, er det spennende tider du har i møte. Å skape et hjem krever mye av deg og dine evner til å planlegge. Få en god start med våre ekspertråd om bygging av egen bolig og hvordan du fyller den med dagslys!
Les hele artikkelen
Få en god start på renoveringsprosjektet
Planlegger du en boligrenovering? Les videre! En boligrenovering er et stort prosjekt som krever detaljert planlegging av alt fra budsjett og tidslinjer til riving, rekonstruksjon og vindusplassering. Få en god start med denne kontrollisten.
Les hele artikkelen
La boligen vise seg fra sin beste side
Når du skal klargjøre boligen for salg, gjelder det at den tar seg flottest mulig ut. Noen ganger lønner det seg å renovere boligen før salg, men hva bør du da tenke på?
Les hele artikkelen
Slik gjør du hjemmet ditt mer energieffektivt
Vi bruker opptil 90 % av tiden vår innendørs. Vi hører mye om utendørs forurensning og økte CO2-nivåer, men hva med luftkvaliteten i boligen? Kvaliteten på inneluften har mye å si for helsen vår. Vi puster i gjennomsnitt inn rundt 10 000 liter luft per dag – mesteparten hjemme. Det er mye luft! Takvinduer kan etter vår mening tilføre enhver bolig et estetisk element i tillegg til mengder av naturlig lys. Attpåtil er de med på å skape et sunnere inneklima.
Les hele artikkelen
Skal du pusse opp kjøkkenet? Slik blir kjøkkenet hjertet i hjemmet ditt
Skal du pusse opp kjøkkenet og lurer på hvordan du best planlegger arbeidet? Kjøkkenet danner rammen rundt hverdagen. Det er der familien samles etter en lang dag, og der man blir sittende og snakke med venner som stikker innom. Når du skal pusse opp kjøkkenet, trenger du en god plan for å få den forvandlingen det fortjener. Er du usikker på hvor det er lurest å begynne? Slapp av, vi hjelper deg.
Les hele artikkelen