Få en god start på renoveringsprosjektet

Planlegger du en boligrenovering? Les videre! En boligrenovering er et stort prosjekt som krever detaljert planlegging av alt fra budsjett og tidslinjer til riving, rekonstruksjon og vindusplassering. Få en god start med denne kontrollisten.
Kort oppsummert
  • Undersøk byggekostnader, slik at du kan planlegge et solid budsjett –det er viktig for et vellykket renoveringsprosjekt.
  • Finn ut hva du kan rive selv og hva du trenger innleid hjelp til.
  • Design med hensyn til dagslys og vurder takvinduer for å bringe stil og naturlig lys i rommet.

Bli kjent med renoveringsprosessen

Selv om alle boligrenoveringer er forskjellige, vil en plan hjelpe deg å unngå unødvendige feil som kan koste mye.

Budsjett og tidslinje

Nok penger til boligrenovering er kanskje den viktigste delen av planleggingsprosessen. Du burde først vurdere hvor mye du vil bruke på renoveringen.

Det krever mye undersøkelse for å sette opp et budsjett. Trenger du entreprenører? Hva vil du angående isolering, gulvlegging og malearbeid? Kan du gjenbruke gamle skap og arbeidsplater, eller vil du investere i nye møbler? Hva med verktøy og utstyr? Det er bare noen av spørsmålene du må tenke på når du setter opp et renoveringsbudsjett.

Undersøk litt for å finne gjennomsnittlig kostnad for varer og arbeid, slik at du får en bedre forståelse av prosjektbudsjettet. God planlegging vil hjelpe deg å bruke mindre enn du ønsker på boligrenoveringen.

Det neste trinnet er å vurdere hvor mye tid hver oppgave skal ta. Tidslinjen for boligrenoveringen avhenger av størrelse, kompleksitet, hvem du leier inn, og hvor mye arbeid du vil gjøre selv.

Planlegg rivningen

Ikke undervurder rivning! Rivning er en omfattende oppgave der du må planlegge alt fra hvem som skal utføre arbeidet, til hvordan avfallet skal håndteres.

Vurder hvilke oppgaver i boligrenoveringen, du vil håndtere selv og hva entreprenører skal ta. Selv om amatører kan ta seg av små rivninger som arbeidsplater eller hyller, kreves det mer av store rivningsprosjekter. Derfor er YouTube her for deg. Se et par videoer for å finne ut hvor mye arbeid du vil gjøre selv og hvor mye du trenger hjelp til.

Du burde vurdere hvordan avfallet skal håndteres. Leie av en stor container vil hjelpe arbeidsflyten, siden du kan fjerne rester rett fra boligen. Planlegging av avfall vil spare deg mye tid i det lange løp.

Hva du må planlegge ved ombygging

Etter rivning, er det tid for å gjenoppbygge boligen. Først kommer montering av dører og vinduer og det viktige arbeidet som må gjøres bak vegger, under gulvene og over taket: rørlegging, elektrisk arbeid, varme, luft og isolering. Deretter må veggene , gulvene og malearbeidet ferdigstilles, og montering av hyller og andre innredninger. Når dette er gjort, er det tid for de siste detaljene og dekorasjonene.

Utforsk disse ideene for å forbedre boligen, slik at du får mest ut av boligrenoveringen.

Design boligen med dagslys

Vinduer er ideelt for å få et lyst, stilig og moderne utseende i boligen. En boligrenovering gir en perfekt mulighet for å oppgradere vinduene.

Fasade- eller takvindu?

Når det gjelder vinduer, står det ofte mellom fasade eller takvinduer. Selv om begge vinduene har styrker, har takvinduer enkelte fordeler som fasadevinduer rett og slett ikke har.

Takvinduer slipper lyset lengre inn i boligen, som gjør en betydelig forskjell på rommene. Et takvindu kan gi deg opptil dobbelt så mye lys som et fasadevindu i samme størrelse, mens vinduer for flate tak kan gi opptil tre ganger så mye.

Når det er sagt, vil kombinering av fasade og takvinduer maksimere utsikten og spredning av lys, så det er ikke dumt å montere begge.

Planlegg rommene med naturlig lys

Lys kan være et ekstremt praktisk verktøy når du planlegger rom. Naturlig lys kan lyse opp vegg og tekstur, fremheve designdetaljer, og dele opp rom med soner. Sørg for at du tilbringer nok tid på å planlegge hvor de nye vinduene skal plasseres, slik at du ikke går glipp av den fantastiske måten dagslyset kan være til nytte for rommene.

Budsjettet er det første og viktigste trinnet i alle renoveringsprosjekter.

Forfatter

VELUX Editorial team

Del

Les flere artikler

Family in bright kitchen with VELUX 3in1 roof windows
Slik lager du et budsjett for tilbygg
Ønsker du å bygge ut, men er usikker på hvor mye det vil koste? Når familien vokser og dere trenger mer plass, kan et tilbygg være en ideell løsning. Har du sett etter inspirasjon til prosjektet ditt på Pinterest og Instagram, men lurer på hvor mye du vil måtte ut med for at drømmen skal bli virkelighet? Disse fire enkle trinnene hjelper deg til å få en god start.
Les hele artikkelen
Alt du trenger å vite om takvinduer
Mer dagslys fra taket kan dramatisk endre utseendet og følelsen i rommet. I motsetning til hva folk flest tror, kan nesten alle rom dra nytte av takvinduer. Bli kvitt vanlige misforståelser om takvinduer og tilfør dagslysmagi til huset.
Les hele artikkelen
Alt du trenger å vite om vinduer for flate tak
Bor du i et hus med et flatt tak? Er du på utkikk etter lysere rom? Da kan vinduer for flate tak være noe for deg. Vinduer for flate tak tilfører mer lys i hjemmet og skaper vakre, lysfylte rom.
Les hele artikkelen
Skap en mer energieffektiv bolig
Før du går i gang med å bygge eller renovere, bør du sjekke energieffektiviteten i boligen din. Når du investerer i energieffektive produkter som takvinduer, sparer du både energi og penger på lang sikt.
Les hele artikkelen
De beste smarthusløsningene for et sunnere hjem
Verden har omfavnet smarthusløsninger, fra Wi-Fi-lyspærer til dørklokkekameraer. Men visste du at smarthusteknologi også kan gjøre hjemmet ditt sunnere?
Les hele artikkelen