Takket være VELUX takvinduer ble Christines villaleilighet på Frederiksberg i Danmark raskt forvandlet fra en mørk hule med dårlig ventilasjon til en lys og moderne bolig med sunt inneklima og egen altan.

Drømmen var en leilighet med altan, men da Christine Balslev fant en hyggelig toetasjes villaleilighet oppe under taket på en gammel praktvilla i hjertet av Frederiksberg, var hun solgt. Med en nyinnsatt VELUX takaltan på soverommet øverst oppe er altandrømmen mer enn oppfylt. Supplert med to nye VELUX takvinduer på hver etasje føles hjemmet nå dessuten enda lysere og luftigere.

Fra mørk hule til lyst og luftig soverom

Christines soverom ligger i øverste etasje, helt oppe under taket i villaleiligheten. Da hun tok over leiligheten, kom det kun litt lys inn i den ene enden av soverommet. Det skapte en halvmørk hulestemning, og Christine forteller at det i tillegg var vanskelig å få luftet ut skikkelig. Hun fant ut at den ideelle løsningen ville være å montere en VELUX takaltan og et VELUX takvindu med fasadeelement side om side. De store takvinduene har på nesten magisk vis gitt enkel og rask tilgang til dagslyset og luften utenfor. Med VELUX takaltanen kan Christine dessuten lynraskt gjøre om det ene vinduet til altan, der hun kan stå og nyte været og omgivelsene.

Privat uteområde inne på soverommet

Med den nye VELUX takaltanen på soverommet har Christines altandrøm gått i oppfyllelse. Hun kan nå enkelt og raskt bevege seg utendørs, uten faktisk å forlate leiligheten. «Du kan åpne opp og gå ut til der du har ditt eget private fristed», forteller Christine. Soverommet som før føltes innestengt og litt som en hule, har nå blitt et lyst og åpent rom som har kontakt med trærne og byen utenfor.

Bedre inneklima

VELUX takvinduene har gjort underverker for inneklimaet på soverommet til Christine. Muligheten til å kunne lufte ut raskt og effektivt utgjør en kjempeforskjell. «Det er frisk luft her oppe. Og det er herlig å bare kunne henge ut dynene, slik at de er friske å ligge i til kvelden», sier Christine.

VELUX takvinduer ga plass, lys og luft på kjøkkenet

Utover soverommet var det viktig for Christine å få ekstra lys og luft på kjøkkenet, der det kun var ett enkelt fasadevindu da hun overtok leiligheten. For å få inn mer lys og gjøre det enklere å lufte ut, valgte Christine å få montert et VELUX manuelt betjent, topphengslet takvindu over kjøkkenvasken. Selv om hun hadde en klar forventning om at det nye vinduet ville gi et lysere og luftigere kjøkken, ble hun likevel imponert over hvor stor forskjell det faktisk gjorde: «Det er faktisk den største overraskelsen i hele leiligheten. Jeg hadde ikke regnet med at det ville bli så bra som det ble. Rommet føles mye større.»

Bedre ståplass ved kjøkkenvasken

I tillegg til langt mer dagslys og bedre mulighet til å lufte ut, har de nye VELUX takvinduene skapt bedre plass over kjøkkenvasken, der den forholdsvis tykke skråveggen har blitt byttet ut med et VELUX takvindu. Christine og kjæresten har dermed fått mer ståplass, og kjøkkenet føles romsligere.

Kjøkkenet har blitt det nye favorittstedet å ha hjemmekontor på

Det som tidligere var et halvmørkt og innestengt kjøkken, har blitt så lyst og luftig at det faktisk er her Christine nå foretrekker å sitte når hun jobber hjemmefra: «Det er et veldig fint sted å sitte på. Man har godt lys i forhold til skjermen, og man kan åpne vinduet for å få inn frisk luft.» I underetasjen har Christine og kjæresten valgt en mest mulig åpen planløsning med stue, bad og kjøkken. Nettopp på kjøkkenet føler Christine likevel at hun får sitte litt for seg selv når hun jobber: «Leiligheten er innredet som et stort rom uten dører som kan lukkes, men jeg føler likevel at jeg sitter litt adskilt når jeg jobber inne på kjøkkenet, og det er fint når man skal konsentrere seg.»

Hurtig og effektiv montering av VELUX takvinduer

Når man i likhet med Christine skal i gang med leilighetsrenovering, er det lett å bli nervøs for hvor lang tid prosjektet vil ta. For Christine var det imidlertid ingen grunn til bekymring: «Håndverkerne var ekstremt effektive. I løpet av den første uken hadde de fått satt inn alle vinduene, og uken etter gikk med på å lukke og legge siste hånd på verket. Den tredje uken var maleren i sving», forteller Christine, som kjørte forbi villaleiligheten hver dag etter jobb for å følge med på hvordan prosessen skred frem.

Det var en stor forandring da hun passerte andre dag og så at vinduet på kjøkkenet allerede var satt inn. «Du store verden så mye lys som flommet inn. Allerede før inndekningen og finpussen gjorde det en kjempeforskjell, og jeg visste med meg selv at jeg hadde tatt riktig beslutning. Jeg ble ordentlig glad. Jeg merket også med en gang jeg flyttet inn igjen, hvor mye vinduene betyr for inneklimaet. Det har blitt et helt annet hjem», konkluderer Christine.

Forberedelsene bar frukter

Før renoveringsarbeidet ble satt i gang, sørget Christine for å innhente tillatelse til å montere de nye VELUX takvinduene og VELUX takaltanen. Det var særlig viktig for henne at ingenting stod i veien for å montere takaltanen hun hadde sett seg ut til soverommet. «Før jeg skrev under på kjøpskontrakten, kontaktet jeg kommunen for å høre om jeg kunne sette inn en slik for å få mer lys på soverommet i øverste etasje», forteller Christine. Kommunen sa ja. Det samme gjorde eierforeningen og naboene, som Christine også spurte. Renoveringen kunne dermed starte opp kort tid etter at villaleiligheten var kjøpt.

Et lite inngrep med stor effekt

Renoveringen av villaleiligheten gikk helt etter planen, og Christine er svært fornøyd med forskjellen som VELUX takvinduene har gjort – selv om det verken tidsmessig eller økonomisk var et stort byggeprosjekt. «Leiligheten føles nå både større og bedre, så det er mye verdi for et relativt lite inngrep. Det viktigste for meg var at det skulle bli et flott sted å bo, og det har det i aller høyeste grad blitt», smiler Christine.

Drømmen om lys og luft gikk i oppfyllelse

«Med denne ombyggingen og de tre nye vinduene har alle drømmene mine gått i oppfyllelse. Målet var at leiligheten skulle bli et bedre sted å bo for kjæresten min og meg. Et sted der man kan slappe av og føle seg hjemme. Det handler i stor grad om lys og trivsel – også med tanke på inneklima. I tillegg drømte jeg om å få mitt eget uterom, der jeg kunne følge med på hvordan årstidene skifter, føle vær og vind og fornemme livet i byen. Alt dette har jeg nå fått», sier Christine.

Oppsummert:

  • Med en VELUX takaltan kan du skaffe deg altan raskt og enkelt uten noen lang og komplisert søknadsprosess
  • VELUX takvinduer gir mer dagslys, bedre inneklima og større bruksareal på loftet
  • En kombinasjon av fasadevinduer og takvinduer sørger for at du får maksimalt ut av takleiligheten din

«Vi har fått ekstremt mye lys og luft. Hvis man kommer hjem fra jobb og vinduene har vært lukket, tar det bare 2–3 minutter å få luftet ut.»

Relevante artikler

Bedroom with four VELUX roof windows
Inspirasjon til soverom: Våre lekre ideer for oppussing
Vi tilbringer mye tid på soverommet. Det er her vi både starter og avslutter dagen og lader både kropp og sinn. Dette betyr at soverommet må oppfylle mange behov. Hvis du vil pusse opp soverommet, er det flere ting du må tenke på. Vi har satt sammen en liste med ideer for å få deg i gang med renoveringen, og som vi håper skal gi deg mye inspirasjon til soverommet.
Les hele artikkelen
Puss opp soverommet for en bedre natts søvn
Kvalitetssøvn er viktig for vår velvære. Derfor bør du prioritere å organisere soverommet for optimal søvn. Uregelmessig søvn kan påvirke helsen vår på en negativ måte. Det er mye du kan gjøre for å renovere soverommet for en god natts søvn.
Les hele artikkelen
A big bright kitchen filled with light from VELUX 3in1 roof windows
Slipp inn mer naturlig lys på kjøkkenet gjennom VELUX takvinduer
Kjøkkenet er et av de viktigste rommene i hjemmet. Det er her familien samles til måltider og hyggelige samtaler. Mange av hverdagens store og små begivenheter utspiller seg nettopp på kjøkkenet, og det er ofte det travleste rommet i huset. Så hvorfor ikke gi kjøkkenet en velfortjent vitamininnsprøyting? Med VELUX takvinduer ser du kjøkkenet i et helt nytt lys.
Les hele artikkelen
Woman sitting at desk looking at her VELUX roof windows with blinds
Få inspirasjon til hjemmekontoret - øk produktiviteten
Bruken av hjemmekontor har økt kraftig verden rundt etter pandemien. Hjemmekontor er den nye normalen. Et fredelig rom er viktig hvis du jobber hjemmefra. Du kan til og med øke produktiviteten, hvis du gjør det riktig.
Les hele artikkelen
Inspirasjon til loftstue - 3 designideer
Ser du etter måter å optimalisere loftsrommet på? Da har vi en enkel, men svært effektiv løsning: dagslys! Enten du planlegger en loftsrenovering eller bare vil gi loftsrommet en liten oppfriskning, vil dagslys ha en enorm effekt på hvordan du opplever rommet. Det er dessuten enklere enn du tror å slippe inn mer dagslys. Start forvandlingsprosessen med en gang for å høste fordelene av naturlig lys.
Les hele artikkelen