Vakkert lysinnslipp fra VELUX takvinduer får en eldre og mørk enebolig til å komme til live og føles romsligere.

Peter og Marie valgte å flytte fra Københavns travle gater for å få mer lys og luft i hverdagen. Etter en del leting, fant de en 60-tallsvilla med flatt tak i herlige Dyssegaard, nord for hovedstaden. De to første årene hadde Peter og Marie særlig fokus på å gjøre hagen om til oasen som de og de to guttene deres hadde drømt om, men etter hvert vendte de blikket mot huset. Den tidstypiske entreen og det lave loftet var ikke helt etter ønske. De begrensede kvadratmeterne kom ganske enkelt ikke til sin rett. Særlig stuen – samlingsstedet i huset – virket altfor mørkt. Badet, der det tidligere ikke fantes vinduer, føltes innestengt og trangt.

Lysinnslipp skaper rom og stemning

Etter litt frem og tilbake, valgte Peter og Marie å åpne opp huset og integrere gangarealet i stuen. For å fremheve hvor romslig huset nå hadde blitt, fikk de installert to VELUX overlys med plant glass i stuen. Det var en beslutning de aldri har angret på.

«Vi ser virkelig forskjell, for lyset gjør mye for stemningen i rommet», påpeker Marie.

De nye takvinduene har gjort stuen til et innbydende og luftig samlingssted for hele familien. På badet har det også blitt montert lyssjakt med stort overlys med plant glass der automatisk utlufting er integrert. I tillegg til å gi et flott lysinnslipp på det ellers lukkede badet, har det forbedret inneklimaet i boligen betraktelig, og familien nyter forandringen hver eneste dag.

«Det overrasker meg hvor stort lysinnslipp det gir. Jeg tenker på det hver gang jeg kommer inn på stuen eller badet», sier Peter.

En naturlig og praktisk løsning

Paret i Dyssegaard er særlig fornøyd med hvor godt overlysene med plant glass passer inn i den eldre boligen.

«De føyer seg naturlig inn i huset. Det er som om de alltid har vært der», forteller Peter.

Marie deler begeistringen, selv om hun i starten var litt skeptisk til bare å skulle «lage hull i taket». Peter var på sin side straks med på ideen.

«Kona hadde masse om og men, mens jeg er litt mer av typen 'vi gjør det'», forklarer han, og vil i dag anbefale alle andre huseiere som har en mørk villa med lavt loft, om å gjøre det samme:

«Du kommer ikke til å angre et sekund», betoner han.

Marie føler seg i dag helt trygg – ikke minst på grunn av regnsensorene som lukker takvinduene automatisk når det begynner å dryppe fra himmelen. Med elektriske VELUX overlys med plant glass er det slutt på bekymringene. De integrerte klimasensorene og appen VELUX ACTIVE sikrer at familien til enhver tid har kontroll over temperatur og utlufting i boligen, også når de ikke er hjemme.

Naturlig lys og koselige kvelder

Mange eneboliger med flatt tak fra 60- og 70-tallet har lavt tak og en viss avstand ut til fasadevinduene, slik at en stor del av rommene blir liggende i mørke. Det er et problem Peter kjenner igjen:

«Det kunne være svært mørkt om kvelden. Vi trengte en bedre lysbalanse», erindrer Peter.

I dag kan familien sitte lenge og kose seg i stuen om kvelden, uten å måtte slå på lyset. I stedet nyter de å se ut på hvordan skumringen senker seg i hagen. VELUX overlysene forsyner rommet med tilstrekkelig lys til langt ut på kveld.

«Vi opplever dagslyset på en ny måte, og merker døgnrytmen helt inn i stuen», forteller Marie fornøyd. Peter kunne ikke ha vært mer enig: «Når vi sitter her, er det rett og slett overveldende. Det er helt perfekt.»

Familien i Dyssegaard har med forholdsvis få forandringer fått en helt ny stemning både i stuen og på badet. Det flotte lysinnslippet fra VELUX overlys med glass får rommene til å virke betraktelig større og mer innbydende – fulle av liv, lys og luft.

Hva arkitekten har å si om hvordan lyset har forandret boligen

Arkitekt Anders Barskud har fulgt forandringen i Dyssegaard, og forklarer hvor enkelt det er å skape et romsligere inntrykk og økt livskvalitet for den enkelte familie. Han har hjulpet utallige familier å skape stemningen og lyset som så mange boligeiere drømmer om.

«Lyset kan få folk til å bevege seg friere rundt om i boligen. Boligen kan begynne å fortelle nye historier og utfolde seg.»

Med takvindu og nytt lysinnslipp kommer rommene til live og får ny verdi for dem som bor i huset. Anders Barskud forklarer hvordan overlyset fungerer på samme måte som når sollyset filtreres ned gjennom trekronene. Det handler ikke bare om å ha flest mulig fasadevinduer, men om å skape den vakre vekselvirkningen mellom lys og mørke som den kjente danske maleren Vilhelm Hammershøi fremstiller så fint.

Livskvalitet med naturlig lys

Eiere av eldre hus er svært bevisst på hvordan naturlig lys fra fasade- og takvinduer forbedrer livskvaliteten til beboerne, men ønsker samtidig å ta vare på den opprinnelige karakteren til boligen. Tenk derfor over følgende hvis du skal renovere et eldre hus med flatt tak:

  • Rikelige mengder naturlig lys gjennom hele dagen fremmer en naturlig døgnrytme
  • Med VELUX ACTIVE har du hele tiden kontrollen over inneklimaet, også når du ikke er hjemme
  • VELUX overlys åpner og løfter rommet, samtidig som de tidstypiske trekkene ved boligen bevares

 

«Det overrasker meg hvor stort lysinnslipp det gir. Jeg tenker på det hver gang jeg kommer inn på stuen.»

Relevante artikler

Koselig loftstue med VELUX takvinduer og naturlig lys.
Slipp inn lys i stuen: Design stua di med naturlig dagslys
Design stua med mål om å skape et inviterende hjemmemiljø for alle i familien. En av måtene du kan få mest mulig ut av plassen er å tilføre lys i stuen. Naturlig lys kan forbedre stua dramatisk, så gjør deg klar til å designe og forvandle stua!
Les hele artikkelen
Moderne bad med VELUX takvindu, frittstående badekar og person som steller en plante.
Forvandle baderommet med disse smarte tipsene til baderomsrenovering
Å renovere badet kan virke overveldende. Det er mange avgjørelser du må ta underveis, og det vil kreve en del planlegging å gjennomføre prosjektet. Å gi badet den elegante oppgraderingen du alltid har ønsket deg, vil være verdt det! Her er en liste over ideer til baderomsrenovering som vil hjelpe deg med å planlegge prosessen og ta de riktige avgjørelsene.
Les hele artikkelen
Loftsbad med VELUX-vindu, frittstående badekar, trebenk og grønne planter.
Vurderer du nye baderomsvinduer? Derfor er takvinduer en strålende idé
Badet er et rom som ikke nødvendigvis får så mye oppmerksomhet. Du har sikkert allerede fått med deg at vi tilbringer halve livet på soverommet, men har du tenkt på hvor mye du er på badet? Gjennomsnittlig tilbringer vi 1 time og 42 minutter på badet hver uke. Da er det absolutt god grunn til å forvandle badet til et inviterende og hyggelig miljø hvor du ønsker å være. Når du skal skape et flott bad, kan takvinduer være et utmerket tillegg.
Les hele artikkelen
Koselig loftsoverom med VELUX takvindu og reflekterende glassvegg, med utsikt over grøntområder.
Spar energi med smarthusløsninger
Fremtiden er allerede her. Vi har teknologi som skaper mer effektive og sunnere hjem, og VELUX takvinduer er en del av det. Smarthusløsninger​ er kommet for å bli, og vi kan optimalisere boforholdene med integrert teknologi. Smarttelefoner gjør det mulig å overvåke og kontrollere enhetene hjemme, som gir deg flere helsefordeler. Ingenting skjer av seg selv - så start med å tilkoble ett apparat til et annet.
Les hele artikkelen
Familien nyter å lage mat på et kjøkken med grønne fliser under naturlig lys fra et VELUX takvindu.
Fordelene med å bo under et flatt tak
Boliger med flate tak gir fordeler i form av blant annet et moderne, geometrisk design, enkelt vedlikehold og lavere arbeidskostnader. Et annet stort pluss er at du kan utnytte hver eneste kvadratmeter nøyaktig slik du selv vil. Hus med flatt tak har røtter i funkisstilen fra 1920-tallet, og har i senere år fått et comeback. Visste du at vinduer for flate tak slipper inn tre ganger så mye lys som fasadevinduer?
Les hele artikkelen