Emil ga den 160 år gamle leiligheten sin på Vesterbro i København en totalrenovering. Han skapte en lys og åpen bolig med 17 takvinduer som han fikk hjelp av VELUX-rådgivere til å plassere optimalt. Her kan han nyte kunstsamlingen sin, jobbe produktivt på hjemmekontor og få energi fra dagslyset som ledsager ham gjennom hele dagen.

Da Emil Nissen tok over en 160 år gammel leilighet på Vesterbro med et sparsomt lysinnslipp, var det viktig for ham å åpne opp rommet. Målet var å skape et lyst og innbydende rom med god plass til hele samlingen av moderne kunst, og han valgte derfor en gjennomgripende renovering der det gamle loftet ble åpnet opp og integrert i leiligheten. I det blottlagte loftet der det fra før av kun fantes to gamle vinduer, fikk han montert 17 VELUX takvinduer. Resultatet er et unikt og moderne rom der Emil stortrives – enten han jobber hjemmefra eller bare slapper av i de lyse, fredelige omgivelsene.

Plass til kunsten

Det første du legger merke til når du kommer inn i leiligheten til Emil, er det store kunstverket over spisebordet. Dette blikkfanget, som er halvt kunst og halvt lampe, er laget av den spanske designeren Santomà spesielt til Emils leilighet. Det neste som slår deg er det varme dagslyset som strømmer inn fra en rekke VELUX takvinduer og farger rommet. Disse to elementene – kunsten og lyset – kompletterer hverandre i hele den åpne planløsningen i leiligheten.

Emils kjærlighet til kunsten ble født da han som 16-åring begynte å jobbe hos et lokalt kunstmuseum og fikk mulighet til å oppleve verkene på egenhånd utenfor åpningstidene. Lidenskapen har bare vokst med årene, og han har samlet på moderne kunst helt siden han var 26: «Måten dagslyset strømmer inn i leiligheten på, kombinert med planløsningen vi valgte, fungerer svært godt når man ønsker å bo sammen med kunstverkene sine. I rommet vi har fått nå, er det plass til både større og mindre verk, og du har mulighet til å stoppe opp og nyte dem. I stedet for å bli overveldende, får kunsten en beroligende effekt, og det er rom til ettertanke», forklarer Emil.

Energi til arbeidsdager hjemme

I stillingen som PR og marketing manager har Emil Nissen ofte mulighet til å jobbe hjemmefra. Etter å ha fått montert 17 VELUX takvinduer  i leiligheten sin, merker Emil at energinivået får et løft når han jobber hjemmefra: «Jeg kjenner på kroppen hvor mye lyset har å si. Når jeg jobber hjemme, føler jeg meg enda mer produktiv på grunn av lyset og måten det endrer seg på i løpet av dagen. Det gjør noe med humøret. Det tar deg til et spesielt sted.»

Dagslys og kunst gir inspirasjon til arbeidet

Det har vært viktig for Emil at det ikke skulle innrettes et særskilt kontor i leiligheten. For som han sier: «Vi er midt i København, der det er trangt om plassen. Det gjelder da at de tilgjengelige kvadratmeterne utnyttes til noe vi bruker daglig.» Når Emil jobber hjemmefra, sitter han derfor med datamaskinen ved bordet midt i spisestuen. Faktisk føler han seg så vel i de lyse og inspirerende rammene, at han nesten kunne ha ofret bordplassen. «Om så var, kunne jeg ha sittet på gulvet og jobbet. Det viktigste for meg er at jeg har kunsten rundt meg og dagslyset fra VELUX takvinduene», slår Emil fast.

Optimalt lysinnslipp uttenkt sammen med VELUX rådgivere

Før Emil fikk renovert leiligheten, var han usikker på hvordan han skulle bruke den ekstra loftsplassen han kom til å få. «VELUX sendte ut tre medarbeidere for å gi oss rådgivning. Jeg vet ikke noe om takkonstruksjoner, bjelker og den slags, så det å få veiledning var et kjempeprivilegium», påpeker han. VELUX rådgiverne hjalp Emil å plassere takvinduene ut fra både den planlagte layouten og plasseringen av kunstverkene. Flesteparten av takvinduene ble montert tett på mønet, slik at det naturlige lyset i hovedsak kommer høyt ovenfra. «Jeg er vant med at vinduer gir et utadvendt perspektiv, men her fikk lyset lov til å kikke inn, da vinduene sitter så høyt oppe», forklarer Emil. Plasseringen av vinduene fungerer perfekt, og har gitt Emil en helt ny tilknytning til dagslyset. «Etter at takvinduene kom på plass, har solen blitt vår beste venn. Den danser gjennom rommet i løpet av dagen, og det er fantastisk vakkert. Leiligheten ligger fint til i forhold til lyset, så det er solskinn fra morgen til sent på ettermiddagen», forteller Emil.

Montering av takvinduer var som juleaften

Emil forklarer at da planleggingsfasen var ferdig og renoveringen av leiligheten kom i gang for alvor, føltes hver dag litt som juleaften: «Jeg husker så godt da håndverkerne skulle sette inn vinduene. Det var nærmest som juleaften. Hver dag man kom opp, hadde det blitt satt inn fire nye vinduer. Det tror jeg virkelig var den største forvandlingen.»

Dagslyset som fast følgesvenn

Nå som renoveringsarbeidet er vel overstått, gjør dagslyset fra de høyt plasserte VELUX takvinduene at leiligheten føles lys og luftig selv når det er overskyet eller regnvær. Det har hatt en positiv effekt på Emils hverdag. I takt med at dagen skrider frem, beveger lyset seg gjennom leiligheten og synkroniseres med Emils daglige rutiner. «Jeg er så heldig at solen lyser inn på kjøkkenet om morgenen. Det er slik jeg våkner. Når jeg står opp og lager frokost, har jeg følelsen av varme og at dagen begynner. I takt med at dagen går, beveger også lyset seg. Det vandrer fra kjøkkenet, til spisebordet og senere til sofaen.»

Dagslyset styrker den mentale helsen

Renoveringen av Emils leilighet var i utgangspunktet et estetisk prosjekt. Kunstsamlingen hans skulle ta seg best mulig ut, og det skulle være et flott lysinnslipp hele dagen. Emil har imidlertid kunne konstatere at skjønnheten i den lyse og åpne leiligheten også går hånd i hånd med indre velvære. «Det er fantastisk å ha disse dagene hjemme der du opplever leiligheten og lyset. For oss som bor i Norden, der det blir mørkere og mørkere utover høsten og vinteren, er det viktig å føle at vi ikke får vinterdepresjon, men tvert om at boligen gir oss et løft.»

For Emil har den gjennomgripende renoveringen av den gamle leiligheten virkelig båret frukter. Den åpne planløsningen, de 17 takvinduene, dagslyset, den allsidige kunstsamlingen og det tette samarbeidet med VELUX rådgiverne har sammen gitt et harmonisk rom hvor det er godt å være både for kropp og sjel.

Oppsummering:

  • Hvis du har kunstverk, møbler eller annet interiør hjemme som du ønsker å fremheve, kan strategisk plasserte VELUX takvinduer gjøre underverker.
  • Dagslys fra VELUX takvinduer kan øke produktiviteten din når du jobber hjemmefra.
  • VELUX designrådgiverne kan gi konkrete tips til hvilke takvinduer som vil være best egnet, og hvor de bør plasseres.

«Jeg kjenner på kroppen hvor mye lyset har å si. Det gjør noe med humøret. Det tar deg til et spesielt sted.»

Relevante artikler

Moderne loftstue med åpne VELUX takvinduer og stilig innredning.
Inspirasjon til interiøret: Slik gjør du stuen perfekt
Blås nytt liv i boligen ved å renovere stuen, som gjerne er et av de viktigste rommene i hjemmet: Det er her vi slapper av etter en lang dag eller tar imot gjester. En fin måte å gi stuen et løft på, er å sette inn takvindu.
Les hele artikkelen
Koselig loftstue med VELUX takvinduer og naturlig lys.
Slipp inn lys i stuen: Design stua di med naturlig dagslys
Design stua med mål om å skape et inviterende hjemmemiljø for alle i familien. En av måtene du kan få mest mulig ut av plassen er å tilføre lys i stuen. Naturlig lys kan forbedre stua dramatisk, så gjør deg klar til å designe og forvandle stua!
Les hele artikkelen
Hjemmekontor på loftet med VELUX-vindu, trepult, planter og koselig sitteområde.
Få bedre lys på hjemmekontoret med dagslys
Hjemmekontor har blitt en del av hverdagslivet for mange av oss, etter pandemien. Selv om du liker en hybrid arbeidssituasjon, veksle mellom kontoret og boligen, er det viktig at du skaper et hyggelig og avslappende rom å jobbe i når du er hjemme. Den beste måten å oppnå dette på er å tilføre rikelig med dagslys i arbeidsrommet.
Les hele artikkelen
Moderne kjøkken med VELUX takvinduer og naturlig lys.
Slipp inn mer naturlig lys på kjøkkenet gjennom VELUX takvinduer
Kjøkkenet er et av de viktigste rommene i hjemmet. Det er her familien samles til måltider og hyggelige samtaler. Mange av hverdagens store og små begivenheter utspiller seg nettopp på kjøkkenet, og det er ofte det travleste rommet i huset. Så hvorfor ikke gi kjøkkenet en velfortjent vitamininnsprøyting? Med VELUX takvinduer ser du kjøkkenet i et helt nytt lys.
Les hele artikkelen
Loftstue med moderne kunst og VELUX takvinduer som gir rikelig med lys.
Inspirasjon til loftstue - 3 designideer
Ser du etter måter å optimalisere loftsrommet på? Da har vi en enkel, men svært effektiv løsning: dagslys! Enten du planlegger en loftsrenovering eller bare vil gi loftsrommet en liten oppfriskning, vil dagslys ha en enorm effekt på hvordan du opplever rommet. Det er dessuten enklere enn du tror å slippe inn mer dagslys. Start forvandlingsprosessen med en gang for å høste fordelene av naturlig lys.
Les hele artikkelen