Tre generasjoner nyter livet sammen i et nybygd hus i Kgs. Lyngby med massevis av lys, luft og utsikt.

Maries mor bodde i flere år sammen med mannen sin i en eldre villa i Kgs. Lyngby. Da hun ble alene, flyttet datteren inn sammen med kjæresten Jonas og de to døtrene deres på 3 og 5 år. Her begynte ideen om et «generasjonshus» å spire. Jonas og Marie måtte imidlertid innse at huset ikke ville kunne dekke familiens behov og ønsker på sikt.

«Vi hadde mulighet til å bygge et nytt hus med plass til alle, der vi slapp å inngå kompromisser eller renovere noe som ikke passet helt. Så da startet vi fra grunn av med blanke ark», forteller Marie.

Med arkitekthjelp fant familien optimale løsninger

Ved å bygge nytt hus kunne paret selv bestemme hvordan rommene skulle fordeles. For Jonas og Marie var det mange hensyn å ta og ønsker som skulle oppfylles. Blant annet skulle det være plass til en liten del med rom og kjøkken til mormor, kvadratmeterne skulle utnyttes best mulig, inneklimaet skulle optimaliseres og lysinnslippet i rommene skulle være en integrert del av opplevelsen av huset. Det er ikke så rent få beslutninger som må tas når man bygger nytt. Hva slags hus skulle det i det hele tatt være?

Inspirert av et nytt hus i tre i nabolaget, som hadde fått til et suverent inneklima, tok planene gradvis form.  Jonas og Marie begynte altså tidlig i prosessen å snakke om å bruke VELUX takvinduer i de store takflatene for å få inn mest mulig lys og frisk luft. Samtidig var det viktig at det skulle virke naturlig og ikke dominere for mye. Valget falt derfor på et Jakobsen-typehus i tre.

«Vi ville ikke bo i et 'glasshus' – bare utnytte lyset optimalt», påpeker Jonas.

Valget falt på et hus fra boligprodusenten Jacobsen, og for å få tilpasset huset dro de til firmaet i Århus. Her gikk de gjennom mulighetene sammen med en av arkitektene. Han forstod behovene deres og også at det ikke bare handlet om at få inn flest mulig glasspartier, men om å skape ønsket inneklima og lysinnslipp gjennom en optimal kombinasjon av fasade- og takvinduer.

Å planlegge takvinduer når det bygges nytt

Planleggingen av byggearbeidet var omfattende: Hvordan burde huset plasseres på tomten i forhold til sola, naboene og grøntarealene ned mot Mølleåen, rett i bakgården? For Jonas og Marie var lysinnslippet et avgjørende punkt, og de så seg derfor om etter noen med ekspertkunnskap på hvordan lysinnslipp kan skape en opplevelse av plass og høyde, og samtidig gjøre boligen lysere og luftigere ved å trekke inn naturen og himmelen.

«Vi hyrte faktisk inn en ekstra arkitekt for å få plassert vinduene riktig, slik at lyset faller naturlig inn i de ulike rommene i løpet av dagen. Det er et grunnleggende aspekt ved huset», forklarer Jonas.

I stedet for den klassiske sørvendte retningen, valgte man derfor å plassere huset i retning elven i bakgården, og uten direkte innsyn til naboene. Huset fikk dessuten en overetasje, der Jonas og Marie – etter nærmere rådføring med arkitekten – valgte å installere takvinduer i alle rom. Kjøkkenet, som har full høyde til mønet, ble også utstyrt med takvinduer som går flott sammen med fasadevinduene. Fra det store utvalget hos VELUX valgte Jonas og Marie manuelt betjente takvinduer på soverommene og fjernbetjente VELUX takvinduer på stedene de ikke kunne nå.

«Vi har noen åpninger til mønet der vi ikke når opp til takvinduene, men de elektriske VELUX takvinduene kan fjernstyres med veggbryter eller appen VELUX App Control på telefon. Det fungerer utmerket», sier en strålende fornøyd Jonas.

Et kjøkken med masse lys og frisk luft

Kjøkkenet i det nye trehuset i Kgs. Lyngby er det viktigste samlingsstedet for de tre generasjonene som bor der. Det er der de lager mat, leker med barna og legger slagplaner for dagen. I utformingen av huset hadde Jonas og Marie også fokus på ventilasjon og innetemperatur. Det skulle være mulig å lufte grundig ut og holde et behagelig inneklima – selv på de varmeste sommerdagene.

«Med takvinduene på kjøkkenet kan vi skape en skorsteinseffekt ved samtidig å åpne et av fasadevinduene. På den måten får vi luftet ut hele huset på et blunk», forklarer Jonas.

De fjernbetjente VELUX takvinduene har gitt familien alt de ønsket og litt til. Lyset og inneklimaet i hjertet av huset spiller en avgjørende rolle for livskvaliteten.

«Lyset strømmer inn gjennom stuen og kjøkkenet om morgenen, og det er magisk å se hvordan lyset bare danser bortover gulvet», smiler Jonas. Marie ler og forteller: «Selv om vi har bodd her i nesten et år, blir Jonas like begeistret hver gang solen skinner – 'Se hvordan det danser på veggene', sier han.»

Kjøkkenet fungerer som en magnet på hele familien. Jonas og Marie, som begge er glade i å lage mat, føler ikke at de går glipp av noe når de står over grytene.

«Når vi kommer hjem om kvelden og skal lage mat, er det herlig å stå og jobbe i det helt naturlige lyset.»

Utsikten fra kjøkkenet til hagen og himmelen gjør at familien kan følge dagens gang og årstidene fra første øyeblikk. Vind, vær og det skiftende lyset har blitt en naturlig del av hverdagen, og gitt dem livskvaliteten de drømte om da byggeplanene ble lagt.

Sunn døgnrytme med takvinduer

Marie er særlig fornøyd med soverommet, som ellers ofte er et rom man lett overser – det er jo bare et sted man sover. Ved hjelp av automatiserte gardiner har dette rommet fått en særlig kvalitet.

«Favorittrommet mitt er faktisk soverommet. Når solen står opp om morgenen, åpnes de automatiserte gardinene, slik at man kan ligge i sengen og kikke ut på hvordan det gryr av dag», forteller Marie.

Døgnets gang fornemmes i hele huset. Naturen og lyset får slippe inn og bidra til en sunn døgnrytme. Takvinduene over entreen sprer lyset utover både kjøkkenet og trappeavsatsen i overetasjen, og knytter dermed sammen huset på magisk vis. I tillegg fremheves det bevisste materialvalget i huset:

«Lyset faller utrolig flott i entreen, og passer perfekt til eikematerialet. Det er to herlige naturlige ting som forenes», konkluderer Jonas fornøyd.

Naturlig lys gir energibesparelser

De tre generasjonene i Kgs. Lyngby har fått et fremtidsrettet hus med plass til alle. De store mengdene naturlig dagslys som flommer inn gjennom de mange VELUX takvinduene, sørger dessuten for en naturlig energibesparelse.

«Noe av grunntanken med å bygge nytt hus var nettopp å spare energi, og der hjelper takvinduene godt på. De slipper inn masse lys på dagtid, slik at vi ikke trenger å bruke så mye elektrisk lys. Samtidig holder de varmen inne når det er kaldt i været – uten noen form for 'kuldefall' ovenfra», påpeker Jonas.

Med de energibesparende takvinduene fra VELUX har familien vunnet på alle punkter. I tillegg til godt inneklima, et flott lysinnslipp og tett kontakt til omgivelsene utenfor, drar de fordel av effektiv isolering på kalde dager, og har mindre behov for elektrisk lys på dagtid.

Ideelle rom med lys og mørke etter behov

I planleggingen av huset valgte familien bevisst å unngå kjempestore rom, og i stedet fokusere på hvordan VELUX takvinduene påvirker opplevelsen av rommene.

«Rommene virket små og mørke, men så kom forvandlingen. Med installeringen av takvinduer så man hvor store og lyse rommene var. Det var en kjempeopplevelse», stråler Jonas.

Særlig kveldene har blitt en ny opplevelse for foreldrene – og mormor – når det er leggetid for barna. Marie forteller med et smil om rutinene ved sengetid:

«Når jeg legger jentene i sengen vår om kvelden, lukkes vinduene automatisk med gardinene. Det er en så fin avslutning på dagen.»

Et hus for hele familien

Jonas og Marie har ikke angret et sekund på at de bygde nytt hus. De har kunnet velge den plasseringen på tomten som ga skjerming og utsikt til den grønne bakgården. Mormor har fått sin egen lille avdeling med soverom og kjøkken, og kan samtidig ta aktiv del i en felles hverdag. Det er en vinn-vinn-situasjon for både mormor og den travle småbarnsfamilien. Jonas og Marie har dessuten fått inneklimaet de drømte om, takket være optimale vindusløsninger. Ved å gå for mange og store doble VELUX takvinduer kan familien i tillegg glede seg over en ekstra bonus i form av store mengder lys og frisk luft. På den gamle tomten i Kgs. Lyngby står nå et nytt og innbydende hus i tre med masse plass og gleder i hverdagen. Når familien står opp, hilser dagslyset dem god morgen. Om kvelden, når de kommer hjem, ligger kjøkkenet badet i vakkert kveldslys som setter stemningen for samvær og kos. Når det så lir mot natt, kan de ligge og kikke ut gjennom takvinduene og telle stjernene.

Helt nytt hus gir mange muligheter for godt inneklima og flott lysinnslipp

Når du velger å bygge nytt, kan du sette ditt eget preg på hele boligen. Det kan lett bli overveldende mange valg å ta, og de viktigste er dem som er vanskelige – eller umulige – å gjøre om på. Plasseringen av huset på tomten er avgjørende, men det er også viktig å tenke på dører, fasadevinduer og takvinduer, da disse er vanskelige å få flyttet. Her er noen gode tips å ta med dag når du bygger nytt hus:

  • Ved nybygging kan det være lurt å rådføre seg med en ekspert tidlig i prosessen, slik at det blir tatt riktig høyde for plasseringen av huset på tomten, og dermed også hvordan lyset vil slippes inn i løpet av dagen.
  • Kombinasjonen av fasade- og takvinduer har stor betydning for ventilasjonen og inneklimaet i boligen.
  • Elektrisk betjente VELUX takvinduer gjør det mulig å fjernbetjene vinduer som er utenfor rekkevidde, og med integrerte gardiner får du samtidig god hjelp med å ivareta en sunn døgnrytme.
  • Med de energismarte løsningene fra VELUX sparer du energi både på elektrisk lys og oppvarming.
Man and a girl sitting on the floor in the kids room.

«Vi hyrte faktisk inn en ekstra arkitekt for å få plassert vinduene riktig, slik at lyset faller naturlig inn i de ulike rommene i løpet av dagen. Det er grunnleggende aspekt ved huset».

Relevante artikler