Vurderer du å skaffe deg et lyst og luftig tilbygg? La deg inspirere av Stine, som utvidet villaleiligheten sin i Charlottenlund i Danmark. Med en lys og åpen kjøkkenløsning og stue, åpnet hun opp boligen og ga mer plass til familien. Her kan hun følge lysets vandring i løpet av dagen mens hun jobber, slapper av eller lager mat.

Går du og lurer på om du skal bygge ut? Å legge til et ekstra rom i boligen kan øke både plassen og komforten, og det er en god idé å la dagslyset utgjøre et kjerneelement i designen. Da Stine og et vennepar kjøpte et eldre hus sammen i Charlottenlund, var de fra start av enige om å utvide med et tilbygg som ville gi de to familiene hver sin leilighet med god plass. Stine er Research Coordinator på Danmarks største sykehus, og jobber hjemmefra minst to dager i uken. For henne var det derfor viktig at det nye kjøkkent og stuen hadde plass til et skrivebord, og at det hadde et behagelig lysinnslipp hele dagen, slik at hun kan holde energinivået oppe når hun jobber, lager mat og koser seg sammen med barna.

Følg lyset fra morgen til kveld

Har du lagt merke til hvordan sollyset stille og rolig skifter nyanser i løpet av døgnet? Hvis du i likhet med Stine slipper inn masser av dagslys i tilbygget gjennom VELUX takvinduer, kan du som en ekstra bonus også følge med på hvordan lyset beveger og forandrer seg – både i løpet av dagen og, i større skala, i takt med årstidene. For Stine har en av de største gledene med å flytte inn i det nye tilbygget vært at hun kan føle lysets døgnrytme på kroppen. Som hun selv sier det: «Jeg liker å følge med. Du har morgenlyset, som er litt rødlig. Så har du solen midt på dagen. Utover ettermiddagen får lyset et annet skjær og reflekteres inn i rommet. Denne prosessen, som gjentar seg hver dag, synes jeg det er flott å få følge.»

Ryddig uttrykk og maksimalt lysinnslipp med VELUX 3i1

Står dagslyset sentralt når du ser for deg hvordan det nye tilbygget skal bli? Det er svært fornuftig å fokusere på lysinnslippet når du planlegger prosjektet ditt. Undersøkelser viser at mer dagslys kan styrke immunforsvaret og gi en sunn døgnrytme som forbedrer nattesøvn. Når tilbygget bades i naturlig lys, kan det dessuten redusere energiforbruket ved at du har mindre behov for elektrisk lys. Stine valgte å maksimere lysinnslippet ved hjelp av to VELUX 3i1 takvindusløsinger, og det har hun ikke angret på et sekund: «Det gir et større vindusparti, og jeg føler også at det blir ryddigere enn hvis man har tre enkeltstående vinduer på rekke.»

I kontakt med naturen

Er det viktig for deg å ha kontakt med naturen? Det er du ikke alene om. Undersøkelser viser at vi i gjennomsnitt tilbringer rundt 90 % av tiden vår innendørs. Da er det absolutt fornuftig at vi i boliger og på arbeidsplasser skaper rammer som gir oss en forbindelse til verden utenfor, selv om vi rent fysisk befinner oss inne. Da det nye tilbygget skulle være et sted der Stine både jobbet, slappet av og var sammen med familien, var hun tydelig på at det ikke skulle ha mørke kriker og kroker. Hele rommet måtte være lyst og åpent, med tett kontakt til naturen utenfor. Og når været ikke frister til å ta en tur ut, kan Stine og familien sitte tørt og godt i den komfortable stuen, og se ut gjennom de store vinduspartiene på hva som skjer ute i naturen. Med Stines egne ord: «Man føler at naturen er tett på. Selv om man ikke går ut, føler man likevel at man er forbundet med omgivelsene. Det er en herlig følelse.»

Takvinduer ga ekstra kvadratmeter

Er det viktig for deg at plassen i tilbygget utnyttes optimalt? Det er et velkjent fenomen at et rom fremstår som større og mer åpent når det slippes inn mer lys. For Stines del ga VELUX takvinduene imidlertid mer enn bare en romsligere følelse – hun fikk faktisk flere kvadratmeter å bruke ved å sette inn takvinduer. Skråveggene hjemme hos Stine er forholdsvis tykke. På de stedene der tykke skråvegger ble byttet ut med slanke vindusrammer i VELUX 3i1 takvinduer fikk hun dermed ekstra kvadratmeter. Disse ble vel anvendt til å skape et komfortabelt arbeidsområde ved et av takvindusløsningene. Stine fikk her god plass til skrivebordet sitt og kan fordype seg i arbeidet uten å måtte forlate den åpne og luftige stemningen i kjøkken-stueløsningen. Dermed bevarer hun kontakten med livet på utsiden også når hun sitter dypt konsentrert foran en dataskjerm.

Tips fra en arkitekt gjorde drømmen mulig

Har du et vell av ideer til hvordan du lager et perfekt tilbygg, men er usikker på om du klarer å sette sammen et design på egen hånd som realiserer dem? Da kan det være lurt å rådføre seg med en arkitekt. Da de kjøpte huset i Charlottenlund, var Stine og venneparet fra start av enige om at de ville ha et lyst og åpent tilbygg i to etasjer. Stine hadde imidlertid ikke helt klart for seg hvilke takvinduer hun burde velge til etasjen under taket, eller hvor mange vinduer som måtte til for at drømmen om en lys og åpen kjøkken-stueløsning skulle gå i oppfyllelse. Det ble derfor kontaktet en arkitekt, som så klart for seg hvordan dagslysoppgaven kunne løses. Sammen med arkitekten kom Stine frem til en løsning med to VELUX 3i1 takvinduer og tre vanlige VELUX takvinduer. Dette skapte nøyaktig det lyse og åpne rommet som Stine og familien ønsket seg. Stine har ikke på noe tidspunkt angret på at hun innhentet eksperthjelp med tilbygget: «Jeg er glad for at jeg valgte å legge til så mange vinduer som jeg gjorde. Jeg hadde noen gode samtaler med arkitekten vår, som hjalp oss å tegne løsningen.»

Lyst og plass til glede for hele familien

Når du tenker på å bygge ut, er det noe spesielt formål du ser for deg at rommet skal ha? Eller vil du ha et tilbygg som kan brukes til litt forskjellig? Det Stine trengte, var en harmonisk totalløsning som kunne forene kjøkken, spiseområde, stue og arbeidsområde. Da hun jobber hjemmefra, er det Stine som tilbringer mest tid i det nye tilbygget. Likevel er det nye rommet i aller høyeste grad til glede også for resten av familien. Ikke minst på grunn av det imponerende lysinnslippet, som sørger for at hver krik og krå i kjøkken-stueløsningen er lys og innbydende. «Det er et allsidig rom der vi samles for å sitte og prate, spise og slappe av. Her kan barna leke med vennene sine, løpe rundt eller spille musikk og danse. Det er et sentralt samlingspunkt for familieaktivitetene våre», forteller Stine.

Finn inspirasjon hos VELUX

Fortellingen om Stines tilbygg er en sann solskinnshistorie. En tidlig plan om å bygge ut, eksperthjelp fra en kyndig arkitekt og en nøye gjennomtenkt vindusløsning med VELUX takvinduer har gitt en lys, åpen og innbydende romløsning som er akkurat slik Stine og familien vil ha det. Hvem vet? Kanskje ligger det et perfekt tilbygg og venter på deg i nær fremtid. Her på hjemmesiden vår finner du et bredt utvalg av takvinduer og tilbehør. Du kan også få rådgivning til det konkrete prosjektet ditt og hjelp med å velge en dyktig håndverker. Ta en kikk og se om du kan finne inspirasjon til drømmeprosjektet ditt!

Oppsummering: 

  • I et nytt tilbygg der lys var førsteprioritet og VELUX takvinduer ble integrert i designet, nyter familien nå å lage mat, slappe av og jobbe hjemmefra.
  • I et hjem med tykke skråvegger kan VELUX takvinduer frigi bruksareal og slippe inn mer lys.
  • VELUX 3i1 takvinduer bader rommet i dagslys og gir et ryddigere uttrykk enn hvis du har tre enkeltstående takvinduer

«Man føler at naturen er tett på. Selv om man ikke går ut, føler man likevel at man er forbundet med omgivelsene. Det er en herlig følelse»

Relevante artikler

Moderne kjøkken med VELUX takvinduer og naturlig lys.
Slipp inn mer naturlig lys på kjøkkenet gjennom VELUX takvinduer
Kjøkkenet er et av de viktigste rommene i hjemmet. Det er her familien samles til måltider og hyggelige samtaler. Mange av hverdagens store og små begivenheter utspiller seg nettopp på kjøkkenet, og det er ofte det travleste rommet i huset. Så hvorfor ikke gi kjøkkenet en velfortjent vitamininnsprøyting? Med VELUX takvinduer ser du kjøkkenet i et helt nytt lys.
Les hele artikkelen
Moderne og lys kjøkken med VELUX takvinduer, tre skap, og et spiseområde.
Kjøkkeninspirasjon: Få et fantastisk kjøkken med naturlig lys
Har det hendt seg at du har sett et fantastisk kjøkken på Instagram og tenkt: «Hvordan kan jeg få det samme?». Hvis du har planer om å renovere kjøkkenet og vil at det skal bli noe helt spesielt, er det lett å la seg rive med av tanken om at det hele handler om splitter nye hvitevarer, sofistikerte kjøkkenskap eller en enorm kjøkkenøy. Hvis du imidlertid ønsker et kjøkkendesign som virkelig gjør inntrykk, oppnår du størst visuell effekt ved å slippe inn naturlig lys gjennom takvinduer.
Les hele artikkelen
Hjemmekontor på loftet med VELUX takvinduer, designprøver på bordet, og en koselig sofa.
Få inspirasjon til hjemmekontoret - øk produktiviteten
Bruken av hjemmekontor har økt kraftig verden rundt etter pandemien. Hjemmekontor er den nye normalen. Et fredelig rom er viktig hvis du jobber hjemmefra. Du kan til og med øke produktiviteten, hvis du gjør det riktig.
Les hele artikkelen
Moderne enebolig med VELUX takvinduer og mørke fliser, omgitt av grøntområder.
Alt du trenger å vite om takvinduer
Mer dagslys fra taket kan dramatisk endre utseendet og følelsen i rommet. I motsetning til hva folk flest tror, kan nesten alle rom dra nytte av takvinduer. Bli kvitt vanlige misforståelser om takvinduer og tilfør dagslysmagi til huset.
Les hele artikkelen
Koselig stue med VELUX takvindu, trepanel i taket og moderne møbler.
Takvinduer eller fasadevinduer? Dette er forskjellen
Hvis du skal renovere eller pusse opp hjemme, vurderer du sannsynligvis også hvilken type vinduer du ønsker deg. Dette er ikke bare en stor avgjørelse, den er også vanskelig. Bare tenk på den positive innvirkningen naturlig dagslys har på velvære: Det gir mening at dette er en viktig avgjørelse. Til syvende og sist står det mellom fasade- og takvinduer. Det kan godt være at du vil ha begge, men takvinduer gir deg noen fordeler som fasadevinduer ikke har.
Les hele artikkelen